Стосовно організатора справи «Укркосмосу» закрили провадження через смерть

Читать на русском
Антикорупційний суд підтримав прохання прокурора САП про закриття кримінального провадження в частині обвинувачення організатора.
скріншот «Схеми»

Вищий антикорупційний суд закрив кримінальне провадження в частині обвинувачення колишнього позаштатного радника ексдиректора державного підприємства «Укркосмос» Михайла Гріншпона у зв'язку з його смертю. Прокурор САП вважав його організатором справи.

Таке рішення 17 квітня ухвалив ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Як вказується, ще 31 липня 2023 року захисник Гріншпона повідомив суд про смертю клієнта і надав копію свідоцтва про смерть, видану Управлінням державної реєстрації актів громадянського стану у Варшаві. Прокурор САП просив закрити справу стосовно Гріншпона через його смерть.

«Клопотання прокурора САП про закриття кримінального провадження задовольнити частково. Кримінальне провадження в частині обвинувачення (Гріншпона – ред.) у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 364, ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209 КК, закрити на підставі п. 5 ч. 1 ст. 284 КПК, у зв'язку зі смертю обвинуваченого», – йдеться в рішенні.

Як відомо, колишньому директору «Укркосмосу» Сергію Капштику детективи НАБУ та прокурори САП інкримінують зловживання службовим становищем на користь офшорної компанії, власником якої був його позаштатний радник Михайло Гріншпон. Гріншпону, крім організації цього злочину, також інкриміновано розтрату забезпечених урядовою гарантією коштів. Дії обвинувачених призвели до зриву виконання програми із запуску Національної системи супутникового зв'язку, ключовим елементом якого мав би стати перший український геостаціонарний супутник «Либідь».

Нагадаємо, САП направила до ВАКС справу «Укркосмосу». Це провадження антикорупційний суд розглядає з жовтня 2019 року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: