Президентка Грузії прокоментувала розгін людей на мітингах та звернулася до МВС

Читать на русском
У столиці Грузії поліція почала затримувати учасників акції протесту перед парламентом, які вимагають відкликати проєкт закону про іноагентів.
Фото: Stringer / AFP via Getty Images

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі звернулася до міністра внутрішніх справ Вахтанга Гомелаурі із закликом припинити розгін мирної демонстрації, де поліція застосувала сльозогінний газ, водомети та гумові кулі щодо людей, які протестують проти закону про «іноагентів».

Про це йдеться у її заяві на Facebook, а також у матеріалі видання «Ехо Кавказа».

Зазначається, що поліція застосувала проти протестувальників сльозогінний газ та водомет. Також деякі учасники акції стверджують, що правоохоронці застосували гумові кулі. Повідомляється про постраждалих, яким співробітники швидкої допомоги надають першу допомогу на місці.

У МВС повідомили, що застосували пропорційну силу проти протестувальників, оскільки вони порушували правила мирного проведення зібрань та «непідкорилися законним вимогам правоохоронців». Згодом у відомстві заявили, що акція нібито «вийшла за рамки закону».

Лікарі швидкої допомоги, що чергували в урядовому кварталі, повідомили, що надали термінову медичну допомогу 20 постраждалим учасникам акцій. Здебільшого, люди зверталися зі скаргою на різь в очах і задуху.

Зурабішвілі закликала міністра внутрішніх справ «негайно припинити розгін мирної акції». Вона також звернулася до омбудсмена країни з вимогою відреагувати «для припинення будь-яких необґрунтованих і неправомірних дій спецпризначенців».

«Ясно видно, що акція проходила мирно, жодної небезпеки вона не становила, жодної загрози порядку не було. Соромно, що ви виступили проти молоді, коли заявляєте про свою національну приналежність, соромно, що ви апелюєте до своєї віри та починаєте насильство під час Страсного тижня», – написала Зурабішвілі у Фейсбуку.

Згодом очільниця країни опублікувала нову заяву.

«Проти мирних протестувальників у Тбілісі застосовується абсолютно невиправдана, неспровокована і непропорційна сила. Повна відповідальність лежить на уряді. Право грузинського народу на мирний протест обмежено», - зазначила вона.

Після опівночі спецназ спробував безрезультатно учетверте розігнати мітинг водометами.

При цьому, ЗМІ повідомили, що після 2:00 спецназ почав залишати проспект Руставелі. Станом на 3:00 протестувальники залишаються на вулицях.

Водночас, під час протестів, силовики затримали та відвезли у невідомому напрямку лідера нині опозиційної партії «Єдиний Національний рух» Левана Хабеішвілі. Видання Publika оприлюднило фото лідера політсили з серйозними побоями на обличчі.

Станом на 5:00 спецназ відступив, демонстранти повернулися до будівлі парламенту Грузії.

Нагадаємо, ввечері вівторка, 30 квітня, перед будівлею парламенту Грузії на вулиці Читадзе відбулося фізичне протистояння між поліцією та учасниками акції проти закону про «іноагентів».

Акція проти другої спроби партії влади «Грузинська мрія» ухвалити законопроєкт про «іноагентів» відбувається у Тбілісі 16-ий день поспіль.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: