Ізраїль планує відмовитися від систем Patriot – ЗМІ

Читать на русском
ВПС Ізраїлю найближчими місяцями мають намір відмовитися від систем Patriot, замінивши їх на більш досконалі засоби протиповітряної оборони.
Noam Wind/Defense Ministry

Військово-повітряні сили Ізраїлю планують у найближчі місяці відмовитися від систем протиракетної оборони Patriot, замінивши їх на більш досконалі системи ППО.

Про це з посиланням на військових повідомляє Times of Israel.

Президент назвав кількість Patriot необхідних для закриття неба УкраїниПрезидент Володимир Зеленський заявив, щоб повністю закрити небо України від обстрілів росії потрібно 25 систем Patriot по 6-8 батарей.

У лютому військові заявляли, що перебувають у процесі закриття кількох батарей Patriot, і натомість співробітників навчатимуть експлуатації «Залізного куполу».

Наразі стало відомо, що комплекси Patriot будуть остаточно деактивовані протягом двох місяців. «В даний час ми знаходимося в процесі скорочення [кількості] батарей доти, поки вся система не буде закрита», – сказав командир 138-го батальйону системи повітряної оборони, який експлуатує Patriot.

Системи Patriot успішно працювали проти деяких ракет Scud, випущених з Іраку по Ізраїлю під час війни у Перській затоці в 1991 році. Офіційно на озброєння Ізраїлю вони надійшли того ж року, але перше перехоплення здійснили лише в 2014-му, збивши безпілотник ХАМАС, запущений із сектора Гази.

За даними військових, протягом наступного десятиліття система перехопила лише близько 10 цілей, включаючи сирійські винищувачі, які порушили повітряний простір Ізраїлю у 2014 та 2018 роках. Під час війни в Газі Patriot використовувався кілька разів, хоча в більшості випадків перехоплювачі запускалися по помилкових цілях.

Видання зазначає, що доля цих Patriot, які дуже потрібні Україні, невідома.

Нагадаємо, Україна знайшла за кордоном вісім систем ППО Patriot, які б могли бути використані для захисту великих міст. Наразі тривають переговори про надання чотирьох.

Загалом, за словами глави МЗС Дмитра Кулеби, Україна виявила понад 100 доступних американських систем Patriot в інших країнах.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: