У росії через атаки дронів на нафтопереробні заводи «закінчується бензин» – Politico

Читать на русском
Хвиля ударів українських дронів по російських НПЗ змусила Кремль захищати власну територію, водночас ведучи війну. Атаки також призвели до того, що держава залишилася без бензину, а ціни на пальне різко зросли.
Ілюстративне фотоYauhen_Akulich

Хвиля ударів українських безпілотників по нафтопереробних заводах у росії змусила Кремль захищати свою територію, одночасно продовжуючи війну проти України. Ці атаки призвели до немислимого – у найбільшої нафтової держави закінчується бензин.

Про це пише Politico.

Удар по «країні-бензоколонці»: які російські НПЗ та нафтобази атакували безпілотникиГеографія ударів безпілотниками по російських НПЗ та нафтобазах у 2024 році – на інфографіці.

За останніми даними, ціни на дизельне паливо для російських споживачів злетіли майже на 10% лише за останній тиждень. Вартість бензину також досягла шестимісячного максимуму, збільшившись більш ніж на 20% з початку року, оскільки поставки скорочуються, і дедалі більше підприємств змушені призупиняти виробництво.

Минулої середи два сховища палива, що належать російському енергетичному гіганту «Роснефть», приблизно за 500 кілометрів від кордону з Україною, були серйозно пошкоджені дронами. Цього року також постраждала понад дюжина нафтопереробних заводів у дев'яти російських регіонах.

В результаті росія скоротила експорт палива до майже історичного мінімуму, відвантаживши минулого тижня трохи більше 712 тисяч тонн дизельного палива та газойлю порівняно з більш ніж 844 тисячами за той же тиждень у 2023 році.

Видання зазначає, що для Кремля це одночасно політична та військова проблема: паливо має важливе значення не лише для армії, а й для іміджу володимира путіна у суспільстві.

Аналітик Фонду національної енергетичної безпеки рф Ігор Юшков прогнозує, що ціни навряд чи знизяться найближчим часом, і країні, можливо, навіть доведеться імпортувати бензин із запасів Білорусі.

До речі, сьогодні, 1 травня, після атаки дронів у росії горить Рязанський нафтопереробний завод.

Нагадаємо, після серії атак на нафтозаводи росія з 1 березня запровадила заборону на експорт бензину терміном на шість місяців.

Раніше в США заявили, що атаки України на російські НПЗ можуть вплинути на світові енергетичні ринки, а тому краще зосередитись на військових цілях.

У РНБО відповіли, що удари по російських військових об'єктах та НПЗ є частиною стратегії щодо примушення путіна до виведення військ з території України.

Президент Володимир Зеленський вважає, що союзники мають підтримати удари дронів по об'єктах нафтової інфраструктури росії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: