Справа Сольського, Горвата та інші: шість фактів розкрадання землі, які розслідує НАБУ

Читать на русском

Чинний український міністр уперше отримав підозру: Микола Сольський, як вважає слідство, може бути причетний до незаконного заволодіння державною землею на 291 млн гривень. Мова про події 2017-2019 років. «Слово і діло» пропонує дізнатися, що відомо про справу Сольського, а також які ще факти розкрадання землі розслідує Національне антикорупційне бюро.

Справа №1

З 2020 року у Вищому антикорупційному суді слухається справа про заволодіння 138 земельними ділянками дослідного господарства Чабани НААН (територія Києво-Святошинського району Київської області).

За версією обвинувачення, посадові особи НААН та її структурних підрозділів, радник президії НААН від Служби безпеки України, ГУ Держземагентства у Київській області у 2013-2014 роках шляхом зловживання своїм службовим становищем заволоділи 13,25 га землі ринковою вартістю 42,55 млн грн.

У справах дев'ять обвинувачених: експрезидент НААН Василь Петриченко, віцепрезидент академії Ануш Балян, керівник дослідного господарства «Чабани» Олександр Іщук, директор Інституту землеробства Віктор Камінський, науковий співробітник Інституту землеробства Іван Шевченко, академік НААН Світлана Ковтун, ексзаступник ГУ Держземагентства у Київській області Станіслав Губін, начальник управління державного земельного кадастру ГУ Роман Кучер та працівник СБУ Віталій Оборський.

Справа №2

У березні НАБУ та САП завершили розслідування справи про заволодіння землею у Пущі-Водиці та Фастові Київської області. Йдеться про земельні ділянки (1206 га) ДП «Дослідне господарство «Дмитрівка» НААН та «Науково-дослідний виробничий агрокомбінат «Пуща-Водиця» вартістю 1,84 млрд гривень.

У справі 12 підозрюваних, зокрема колишній виконувач обов'язків начальника Головного управління Держгеокадастру в Київській області Олег Левченко, колишні начальники цього управління Дмитро Бабак та Людмила Приходько, начальник юридичного управління ГУ Держгеокадастру Київської області Ірина Степаненко та інші.

За даними слідства, у 2018-2019 роках організатор злочину за допомогою своїх зв'язків та впливу розробив схему заволодіння сільськогосподарськими землями, які перебували у власності ДП у Київській області.

У цій справі є ще один епізод, щодо якого триває слідство: заволодіння лісовими угіддями у районі Вишгороду, які були у власності районного лісового господарства.

Справа №3 («справа нардепа Горвата»)

На початку року антикорупційні органи завершили розслідування справи, фігурантом якої є нардеп групи «Довіра» Роберт Горват.

Горвата, а також колишнього керівника Головного управління Держгеокадастру однієї з областей, ексдиректора державного підприємства, директора приватного підприємства та юриста підозрюють у заволодінні земельними ділянками на Закарпатті (понад 320 га).

Земля належить ДП «Агропромислова фірма «Леанка». Держава зазнала майже 127 млн гривень збитків. Як з'ясувало слідство, за задумом Горвата директор підприємства мав відмовитися від землі, після чого керівник ГУ Держгеокадастру видав би її заздалегідь визначеним фізособам, які згодом продали їх компанії, підконтрольній організатору схеми.

Справа №4 («справа Сольського»)

Міністра аграрної політики Миколу Сольського, а також ще двох фігурантів, підозрюють у заволодінні державною землею на Сумщині (2493 га) на суму 291 млн гривень.

Слідство вважає, що учасники схеми забезпечили знищення документів, на підставі яких два держпідприємства могли постійно користуватися землею. Через те, що документів не було, Держгеокадастр склав акт про самовільне зайняття цих ділянок.

Далі за допомогою підконтрольних чиновників обласного Держгеокадастру землю передали «потрібним» особам під виглядом реалізації їхнього права на безоплатну землю. При цьому умовою отримання землі у власність було укладання договору про її передачу в оренду приватному агрохолдингу ще до моменту отримання.

Була також спроба отримати ще 3282 га землі вартістю близько 190 млн гривень, але їй запобігли правоохоронці.

Сольського та двох фігурантів заарештували. Міністр уже вийшов під заставу.

Справа №5

З 2022 року в Антикорупційному суді слухається справа про розкрадання 17 га особливо цінних земель ДП «Дослідне господарство «Бохоницьке» НААН у Вінницькій області.

Обвинуваченими у справі проходили двоє осіб – колишній керівник підприємства Олександр Бортновський та ексначальник Головного управління Держгеокадастру Юрій Козак. Бортновський у липні 2022-го помер.

Слідство встановило, що нині покійний Бортновський у 2016-2017 році спільно з Козаком підробили документи, які дали змогу в обхід законної процедури передати 10 земельних ділянок у приватну власність. Сума збитків оцінюється в 11,6 млн гривень.

Справа №6

У серпні 2023-го Вищий антикорупційний суд затвердив угоду про визнання винуватості з директором ТОВ «Українська геодезична служба» Петром Макаренком та керівником МВ СО «Родзинка» Олегом Ткаченком, яких звинувачували у заволодінні 5,2 га землі у Броварському районі Київської області. Їх засудили до п'яти років позбавлення волі, але звільнили від відбування основного покарання під річний випробувальний термін. Також їм заборонили обіймати певні посади протягом 3 років та оштрафував на 17 тисяч гривень.

У справі фігурував ще один обвинувачений – ексначальник управління Держгеокадастру у Броварському районі Микола Момотенко – але він помер.

Слідство встановило, що фігуранти змовилися, щоб заволодіти 55 земельними учасниками державної форми власності (збитки склали 6,12 млн гривень).

Нагадаємо, раніше «Слово і діло» писало, що відомо про спроби підкупу віцепрем'єра Олександра Кубракова та голови Агентства відновлення та розвитку інфраструктури Мустафи Найєма.

З інфографіки можна дізнатися, хто є рекордсменом за кількістю отриманих від НАБУ підозр.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: