З усіх континентів: Швейцарія запросила на Глобальний саміт миру понад 160 делегацій

Читать на русском
Саміт миру 15-16 червня у Швейцарії відбудеться для того, щоб започаткувати майбутній мирний процес та розробити конкретні кроки для миру в Україні.
Getty Images

Швейцарія запросила понад 160 делегацій з усього світу взяти участь у першому Саміті миру в Україні, який відбудеться 15-16 червня 2024 року в Бюргенштоку. Головною темою дискусій буде мир в Україні.

Про це повідомляється на офіційному сайті МЗС Швейцарії.

Хто запрошений: до запрошених входять члени G7, G20, БРІКС, багато інших країн з усіх континентів, а також ЄС, три міжнародні організації (ООН, ОБСЄ та Рада Європи) та два релігійні представники (Ватикан і Вселенський патріарх Константинопольський).

Повний список держав-учасниць буде опубліковано незадовго до початку конференції, уточнили організатори.

Чи бере участь росія: рф не запрошували.

«Швейцарія завжди демонструвала готовність запросити росію на цей саміт. Однак росія неодноразово та публічно заявляла, що не зацікавлена ​​в участі у цьому першому саміті. Саміт у Швейцарії покликаний започаткувати мирний процес. Швейцарія переконана, що росія має бути залучена до цього процесу», – заявили у МЗС.

Чи приїде Володимир Зеленський на саміт: у МЗС повідомили, що остаточний список учасників буде затверджено незадовго до саміту.

Сама програма саміту ще формується. Також ведуться переговори між Швейцарією та Україною. Очікується, що саміт триватиме трохи більше доби і включатиме як пленарний обмін думками, так і дискусії щодо різних тем.

Ціль саміту з питань миру в Україні – надихнути майбутній мирний процес та розробити практичні елементи, а також кроки у цьому напрямку. Усі держави, присутні на саміті, мають внести свої ідеї та бачення справедливого та міцного миру в Україні, додали у МЗС.

Деталі майбутнього саміту також озвучив президент України у своєму Twitter.

«Саміт стане платформою для обговорення шляхів досягнення всеосяжного, справедливого та міцного миру для України відповідно до Статуту ООН та норм міжнародного права. Усі держави, запрошені на саміт, продемонстрували свою прихильність до цих принципів», – написав Володимир Зеленський.

За словами президента, на саміті йтиметься, насамперед, про:

  • глобальну роль країн;
  • повагу до міжнародного права й мирного співіснування у світі.

Нагадаємо, глава МЗС Дмитро Кулеба пояснив, чому росію не запрошують на саміт миру. Раніше президент Володимир Зеленський заявив, що рф має конкретний план, як зірвати Саміт миру.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: