Російські військові з грудня стратили щонайменше 15 бійців ЗСУ при спробі здатися в полон – HRW

Читать на русском
Організація Human Rights Watch зафіксувала, що окупанти з грудня розстріляли щонайменше 15 українських військових під час спроби здатися в полон. Це воєнний злочин.
glavcom.ua

Російські військові з грудня 2023-го стратили щонайменше 15 бійців ЗСУ, які намагалися здатися в полон, і можливо ще шістьох, які здавались в полон або вже здалися. Ці інциденти мають бути розслідувані як воєнні злочини.

Про це йдеться у звіті правозахисної організації Human Rights Watch.

Окупанти розстріляли полонених українських бійців біля РоботиногоРосійські окупанти 18 лютого розстріляли беззбройних українських бійців поблизу Роботиного у Запорізькій області. Прокурори розпочали розслідування.

«Після повномасштабного вторгнення росії в Україну її сили вчинили безліч огидних воєнних злочинів. Позасудові страти – чи вбивства – тих, хто здався в полон і поранених українських солдатів, холоднокровно застрелених, що категорично заборонено міжнародним правом, – теж належать до цієї ганебної спадщини», – заявила заступниця директора з питань криз та конфліктів Белкіс Вілле.

Правозахисники розслідували три випадки очевидної позасудової кари щонайменше 12 українських військових, перевіривши та проаналізувавши записи з дронів, опубліковані в соцмережах 2 та 27 грудня, а також 25 лютого. У звіті йдеться про те, що у цих випадках військові явно демонстрували намір здатися в полон і тому не могли бути вбиті відповідно до міжнародного гуманітарного права чи законів війни.

Четвертий випадок, який розслідувала організація, стосується відеозапису, який з'явився в соцмережах 19 лютого: на ньому двоє російських солдатів стратили трьох беззбройних українських військових, які здалися в полон.

Щодо п'ятого інциденту, розслідування спиралося на інтерв'ю з українським солдатом, відео, опубліковане в Telegram-каналі 16 лютого, а також на докладне висвітлення у ЗМІ, включаючи інтерв'ю з членами сім'ї однієї з жертв. За наявною інформацією, внаслідок інциденту було страчено шістьох солдатів, хоча обставини невідомі.

Правозахисники заявили, що 22 квітня надіслали листа міністру оборони рф Сергію Шойгу, в якому попросили розповісти подробиці описаних вище інцидентів, а також прокоментувати, чи військовим наказували вбивати полонених. Відповіді не було.

Нагадаємо, в ООН заявляли, що в період з 1 грудня до 29 лютого

Окупанти за зиму стратили понад 30 українських військовополонених – ООНУ 38-му звіті ООН щодо ситуації з правами людини в Україні за період із 1 грудня 2023-го по 29 лютого 2024 року організація порахувала страту окупантами 32-ох українських військовополонених.
росіяни стратили 32 українських військовополонених.

На розгляді Офісу генпрокурора є 27 кримінальних проваджень за фактами страти українських військовополонених. У цих справах йдеться про вбивство 54 бійців ЗСУ.

Раніше омбудсмен Дмитро Лубінець розкритикував позицію міжнародних організацій щодо фіксації та розслідування російських воєнних злочинів в Україні, зокрема розстрілів полонених.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: