Зірвані плани рф щодо терактів у Києві: СБУ розповіла подробиці

Читать на русском
Агенти російського ГРУ мали встановити бомби в трьох гіпермаркетах Києва та одному кафе і підірвати їх 9 травня, коли було багато людей.
фото СБУ

Контррозвідка СБУ запобігла чотирьом терактам у Києві, які мали відбутися 9 травня. Вибухівку хотіли залишити у гіпермаркетах та біля популярного столичного кафе.

Про це повідомила пресслужба СБУ 13 травня.

Наймасштабніші теракти росіян в Україні під час великої війниНа інфографіці – найкривавіші теракти росіян під час великої війни. Окупанти продовжують тероризувати українців ракетними та дроновими атаками.

«У результаті багатоетапної спецоперації у столиці затримано агентів російського гру, які встановлювали вибухові пристрої в будівельних гіпермаркетах відомої мережі та біля одного із кафе», – сказано в повідомленні.

За даними СБУ, саморобні вибухові пристрої були замасковані в упаковки з-під чаю. Вони складалися із таймера, детонатора і пластичної вибухівки із запалювальною сумішшю, яка мала спричинити масштабні пожежі.

За задумом російської спецслужби, вибухівка повинна була здетонувати у пікові години відвідуваності гіпермаркетів, щоб завдати максимальної шкоди цивільному населенню.

Крім того, її планували розмістити серед легкозаймистих матеріалів – щоб таку пожежу не вдалося швидко ліквідувати.

Ще один теракт мав статися біля популярного київського кафе. Російські агенти хотіли закласти вибухові пристрої у машину на стоянці.

Таким чином ГРУ рф хотіло дестабілізувати ситуацію в Україні, а також 9 травня заявити про нібито наявність у Києві російського підпілля, яке чекає приходу «русского мира».

Контррозвідка встановила, що куратором терактів рф був співробітник ГРУ Юрій Сизов, який проходить службу у військовій частині №92154.

Він особисто давав вказівки завербованим агентам і навіть записав відеоінструкцію із встановлення вибухового пристрою в одному з магазинів цієї ж мережі у Московській області.

Сизов відповідав ще за проведення диверсії в Україні, яка мала відбутися у Львівській області у лютому 2024 року. Тоді СБУ також спрацювала на випередження.

Правоохоронці встановили весь ланцюжок цієї мережі: агентурно-бойові групи, контрабандистів, які доставляли вибухівку з росії, а також безпосередніх виконавців теракту. Їх затримали на місці злочину, коли ті встановлювали вибухові пристрої в третьому гіпермаркеті.

Затриманим повідомили про підозру за такими статтями ККУ:

  • ст. 111 (державна зрада);
  • ⁠ст. 113 (диверсія);
  • ст. 258 (терористичний акт).

Їм загрожує довічне ув'язнення.

Нагадаємо, у суботу речник Служби безпеки України Артем Дехтяренко повідомив, що СБУ запобігла терактам у Києві 9 травня, але деталі обіцяв озвучити пізніше.

Зазначимо, більшість росіян повірили у причетність України до теракту в Crocus City Hall, хоча МЗС України одразу відкинуло ці звинувачення рф.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: