«Це обурливо»: президент Ізраїлю висловився про ордери МКС на арешт Нетаньягу і Галанта

Читать на русском
Вимога прокурора МКС видати ордери на арешт Нетаньягу та Галанта порушує правила міжнародної судової системи, вважає президент Ізраїлю.
Фото: president.gov.il

Вимога прокурора Міжнародного кримінального суду видати ордери на арешт прем'єра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу та міністра оборони Йоава Галанта є «обурливою» і показує, що міжнародна судова система перебуває під загрозою краху.

Відповідна заява була опублікована президентом Ізраїлю Ісааком Херцогом у соцмережі X.

Кого Міжнародний кримінальний суд звинувачував у злочинах і на якій стадії перебувають справиМіжнародний кримінальний суд у Гаазі за час існування засудив 10 осіб та 4 – виправдав. Справи проти 17 обвинувачених було закрито з різних причин, 14 обвинувачених перебувають на волі й 6 – під вартою.

Політик вважає, що своєю заявою прокурор МКС «надає сміливості терористам у всьому світі та порушує всі основні правила суду», оскільки троє лідерів ХАМАС, які також потрапили до списку, справді є «репресивними диктаторами, винними у масових вбивствах».

«Будь-яка спроба провести паралелі між цими жорстокими терористами та демократично обраним урядом Ізраїлю, який працює над виконанням свого обов'язку щодо захисту та захисту своїх громадян, повністю дотримуючись принципів міжнародного права, є обурливою», – написав Херцог.

Ізраїльський лідер очікує, що лідери вільного світу прямо засудять цей крок і рішуче відкинуть його.

Нагадаємо, за версією прокурора МКС, ізраїльські топ-чиновники несуть відповідальність за воєнні злочини та злочини проти людяності, скоєні в секторі Газа. Лідери ХАМАС Яхья Сінвар, Мухаммад Дейф та Ісмаїл Ханія, у свою чергу, несуть відповідальність за злочини, скоєні на території як Ізраїлю, так і Палестини.

Раніше ЗМІ писали про побоювання ізраїльських чиновників щодо того, що Суд у Гаазі готується видати ордери на їхній арешт. При цьому в США припустили, що Ізраїль справді міг порушити міжнародне право під час бойових дій проти ХАМАС.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: