Як глава НБУ Валерія Гонтарева виконує свої обіцянки?

Читать на русском
Валерія Гонтарєва очолює Національний банк України з червня 2014 року. Скільки обіцянок вона роздала за цей час?
Валерія Гонтарева

Нещодавно голова Національного банку України Валерія Гонтарева заявила, що її особистий прожитковий мінімум становить 100 тисяч гривень на місяць. Водночас прожитковий мінімум для жителів України становить на сьогодні 1330 гривень на місяць.

«Слово і Діло» вирішило перевірити, наскільки ефективно Гонтарева виконує свої обіцянки.

Відразу варто відзначити, що наші аналітики зафіксували 30 обіцянок нинішньої голови НБУ.

З них 8 обіцянок Гонтарева провалила. Так, у 2014 році їй не вдалося утримати курс гривні до долара на обіцяному рівні не нижче 15 грн.

Того ж року Гонтарева обіцяла, що зростання інфляції в Україні сповільниться до 5% і що буде проведена масштабна реструктуризація Нацбанку. Обидві ці обіцянки не виконані.

Всупереч іншій обіцянці Гонтаревої, в 2015 році інфляція в Україні перевищила 10%.

Минулого року глава НБУ вчергове пообіцяла, що в 2016 році інфляція складе менше 10%, а буквально кілька днів тому вона дала обіцянку створити рівні умови роботи для всіх банків. Виконання цих обіцянок залишається лише чекати, як і інших 8, які мають статус «у процесі».

А якими успіхами на посаді голови Нацбанку може похвалитися Валерія Гонтарева?

Під керівництвом Гонтаревої НБУ скасував обмеження на валютному ринку, скоротив штат на 50% і профінансував Фонд гарантування вкладів фізичних осіб на 9,95 млрд гривень.

Також, як і обіцяла глава НБУ, Україна перейшла до ринкового валютного курсу, а кошти, отримані від МВФ, були спрямовані на поповнення міжнародних резервів.

Всього у Гонтаревої 12 виконаних обіцянок. Таким чином, рівень її відповідальності становить 40%. Повний перелік її обіцянок доступний за цим посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: