2 роки санкціям проти Росії: обіцянки українських політиків

Читать на русском
За два роки з моменту набуття чинності перших західних санкцій проти РФ Росія втратила 250 млрд доларів.

21 березня 2014 року проти Російської Федерації низкою західних країн був запроваджений перший пакет санкцій після того, як Росія анексувала Крим. За заявою радника Путіна Сергія Глазьєва, Росія за ці два роки зазнала збитків на 250 мільярдів доларів, що перевищує їхній державний бюджет за 2015 рік.

Багато українських політиків обіцяли запровадити санкції проти Росії. Президент, прем'єр-міністр, члени Кабміну, народні депутати й цілі партії. Частина з них виконана, частина провалена або має статус «у процесі».

Україна свої перші санкції проти Росії запровадила ще 11 березня 2014 року, заборонивши мовлення в українському ефірі п'яти російських телеканалів. З 11 квітня Україна почала приєднуватися до санкцій Євросоюзу проти Російської Федерації. З часом перелік українських санкцій проти РФ лише зростав.

«Слово і Діло» проаналізувало, що в зв'язку з цим обіцяли українські політики і як вони, відповідно, зі своїми обіцянками справлялися.

Міністр юстиції Павло Петренко минулого лютого обіцяв оприлюднити список санкцій проти РФ «найближчим часом». Але цей список був опублікований РНБО лише у вересні. Отже, обіцянка не виконана.

Перший віце-спікер Верховної Ради України Андрій Парубій в квітні минулого року пообіцяв наполягати на внесенні до парламенту законопроектів про посилення санкцій проти Росії. Однак свою обіцянку повною мірою Парубій не виконав.

У серпні 2015 року віце-прем'єр-міністр – міністр культури України В'ячеслав Кириленко пообіцяв заборонити в'їзд в Україну артистам, які виступлять на джазовому фестивалі в окупованому Криму. В результаті хедлайнерам минулорічного фестивалю Koktebel Jazz Party, російським артистам Ларисі Доліній та Ігорю Бутману в'їзд в Україну не був заборонений. У зв'язку з цим дану обіцянку слід вважати невиконаною.

У процесі виконання зараз перебуває обіцянка Павла Петренка від 29 травня 2014 року. Тоді глава Мін'юсту запевнив, що Україна буде запроваджувати фінансові санкції проти російських компаній, які привласнили українське майно в Криму.

Також чекає свого виконання обіцянка народного депутата України Івана Крулька про включення до санкційного «списку Савченко» прізвища російського судді, який виніс рішення продовжити арешт української льотчиці.

Президент України Петро Порошенко виконав обіцянку про те, що РНБО розширить санкції щодо росіян, причетних до анексії Криму. Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк також запровадив санкції щодо громадян РФ, які підтримують терористичні організації.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: