Експерт розповів, чи реально вибити з РФ компенсацію збитків за Крим

Читать на русском
Олександр ЖолудьНезалежний економічний експерт

Подати позови до міжнародних судів і змусити РФ платити – різні речі, але домогтися компенсації можна.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст, аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь, аналізуючи інформацію про те, що збитки України через анексію Криму склали понад 1 трлн грн.

«Ці суми не стануть частиною переговорів з РФ щодо Криму, але потрібні в рамках справ, які потім будуть передані до міжнародних судів, які будуть вимагати від РФ цих виплат. Повернути ці гроші цілком реально. Вже були випадки, коли приватні особи вимагали у РФ повернення певних сум і вигравали суди», – розповідає аналітик.

За його словами, необхідно щоб міжнародний суд визнав, що РФ винна Україні цю суму за шкоду під час анексії.

«Але потрібно розділяти поняття. Це, безумовно, не є ціною за Крим. Це компенсація втрат за час окупації», – підкреслив експерт.

Юлія ТимошенкоНародний депутат України
Тимошенко пообіцяла змусити Росію компенсувати збитки від окупації АР КримСказано 18 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Як мінімум має бути рішення міжнародного суду, чого на сьогодні немає. Після цього, якщо РФ не виплачує певну суму, Україна може вимагати від інших країн, які співпрацюють з РФ, щоб вони запровадили обмеження через те, що Москва не виконує виплати щодо конкретного міжнародного судового рішення», – пояснив Олександр Жолудь.

Додамо, що ще 2 роки тому Юлія Тимошенко пообіцяла змусити Росію компенсувати збитки від окупації АР Крим.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: