Експерт розповів про схему, за якою діє РФ у справі Савченко

Читать на русском
Олександр Москалюкексперт з конституційного права

Схема, яка використовується щодо Савченко, вже апробувалася раніше, в тому числі щодо Сенцова, коли прокуратура попросила один термін, а суд ухвалив рішення й дав на кілька років менше.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт з конституційного права Олександр Москалюк, аналізуючи процес винесення судового вироку українській льотчиці Надії Савченко.

Як розповів фахівець, на початку 2000-х був прецедент обміну громадян РФ на громадянина США.

«Тоді був звинувачений громадянин США і отримав серйозний вирок, але питання вирішилося шляхом обміну його на громадян РФ, які перебували в США й також були звинувачені американською стороною в шпигунстві», – нагадав інцидент експерт.

Іншого варіанту звільнення Савченко, крім обміну, не існує – експертПолітичний експерт прокоментував інформацію про те, що Надія Савченко підтвердила сухе голодування та заборонила, щоб російські лікарі надавали їй допомогу.

«Тобто, це єдиний можливий варіант», – підкреслив він.

«Щодо помилування, то для цього необхідне прохання самої Савченко, що виключено. Звісно, можливо, що в РФ можуть ухвалити якийсь нормативний акт, що дозволить обійти цей момент, якщо буде досягнуто політичного компромісу», – зазначив Москалюк.

Але є й інший момен: навіть якщо буде клопотання про помилування, то чисто юридично це свідчитиме про факт злочину для РФ, а для них якраз украй важливо, щоб цей факт звучав.

«Те, де вона відбуватиме покарання, вирішуватиметься в площині політичній. Юриспруденція виступить лише певною формою для цього», – проаналізував ситуацію Олександр Москалюк.

Додамо, що на засідання в справі Савченко сьогодні прибули дипломати з 13 країн, проте до будівлі суду їх не пустили.

Як повідомили адвокати Надії Савченко, оголошення вироку триватиме ще мінімум протягом 10 годин.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: