У Раді пояснили, чи є сенс посилювати відповідальність за порушення ПДР

Читать на русском
Члени профільного комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності виступають проти ухвалення законопроекту щодо посилення відповідальності за порушення ПДР.

Члени профільного комітету ВР з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності виступають проти ухвалення законопроекту щодо посилення відповідальності за порушення правил дорожнього руху.

Про це «Слову і Ділу» повідомив народний депутат, заступник голови комітету Віталій Купрій.

«Питання було включене до порядку денного сесії. Але на комітеті законопроект по суті ми ще не розглядали», – наголосив нардеп, говорячи про вірогідність того, що проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за окремі правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху» (№7286) буде внесений на розгляд сесійної зали до кінця цього року.

При цьому він підкреслив, що особисто виступає проти «закручування гайок» у цьому питанні.

Винуватицю смертельного ДТП в Харкові 8 разів ловили на порушенні ПДР за 2 роки20-річну Олену Зайцеву вже ловили на проїзді на червоне світло світлофора й перевищенні швидкості.

«Якщо ми говоримо про покращення безпеку руху, про необхідність врятувати життя, то це має бути системна робота. Має бути покращення інфраструктури, стану доріг, розмітки, наведення ладу в навчальних процесах – щоб права не купували й не продавали тощо. Ніхто до нас у комітет із цими пропозиціями не прийшов. А прийшли з пропозиціями затягнути паски, збільшити штрафи, позбавити водійських прав. Це неправильно», – вважає Купрій.

За його словами, сьогодні значна частина водіїв, затриманих поліцією за водіння в нетверезому стані, уникають відповідальності.

«Різні схеми використовуються. Одна з найбільш популярних – затягнути процес ухвалення рішення. Ну, ухвалимо ми закон, але чи змінить це ситуацію на дорогах, якщо залишиться така сам ситуація в судах? Це змінить лише розмір хабара, який треба буде дати судді, або поліцейському. Я не бачу в цьому сенсу», – сказав політик.

На його думку, «головне – це гарантування принципу невідворотності покарання».

«Якщо цього не буде, не буде нічого. Є всі статті, судіть за ними. В Харкові ж випадок відбувся (ДТП за участю Олени Зайцевої – ред.) – судять. Там не треба жодних додаткових змін до законодавства», – сказав депутат.

Нагадаємо, Кабінет міністрів підготував на розгляд Верховної Ради низку законодавчих ініціатив, що мають посилити покарання за порушення правил дорожнього руху.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: