«Ухвалили випадково»: в БПП спрогнозували долю Виборчого кодексу

Читать на русском
Успішному голосуванню у другому читанні за Виборчий кодекс заважатиме позиція мажоритарників.

Верховна Рада не зможе проголосувати в другому читанні за Виборчий кодекс, оскільки цьому заважає позиція мажоритарників.

Таку думку висловив народний депутат, фракції Блоку Петра Порошенка Олег Барна.

«В першому читанні Виборчий кодекс ухвалили випадково. Депутати навіть не зрозуміли,за що вони голосували. Однозначно, в подальшому, він не отримає підтримки залу. Бо система виборів, за висуванням кандидатів – є корумпованою з самого початку. Списки будуть складати власники партій, олігархи. І депутат буде голосувати не за власним переконанням, а так, як йому вкаже керівник фракції. Інакше у нього відберуть мандат», - пояснив Олег Барна.

На думку Барни, за такої ситуації мажоритарники не будуть голосувати за Виборчий кодекс у другому читанні. Саме тому, разом із групою депутатів- мажоритарників, він розробив законопроект № 7366, який передбачає проведення виборів виключно на мажоритарній основі. Втім, Барна вважає, що і цей документ не буде прийнятий.

«Розглядатися мій проект однозначно буде. Але не факт що він пройде в цій Верховній Раді, оскільки вона контролюються олігархами. А олігархи не зацікавлені в мажоритарниках», - впевнений народний депутат.

З'ясувалося, хто оновить ЦВК - список (доповнено)Петро Порошенко підписав подання на призначення нових членів Центральної виборчої комісії.

Нагадаємо, Верховна Рада 7 листопада в першому читанні підтримала проект Виборчого кодексу (№3112-1), авторства Андрія Парубія. Проектом пропонується проводити парламентські вибори за системою регіональних відкритих списків: Україна ділиться на 27 виборчих регіонів, в кожному з яких партії висувають свої списки. Виборець обов'язково голосує за одну з цих партій і за бажанням за когось із кандидатів, яких партія висунула саме в цьому регіоні, саме в цьому регіональному списку. Також проект передбачає 4% прохідний бар’єр.

Втім, як вже повідомляло «Слово і Діло», під час підготовки до другого читання в цей законопроект вже запропоновано 4 300 правок.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: