Підвищення цін на газ: чому МВФ диктує свої умови та як цього уникнути

Читать на русском
Олександр Гудимаполітичний діяч

Колись уряд підвищив ціну на газ нібито на вимогу МВФ та через боротьбу з корупції, заявивши, що після цього ціни зрівнялися й причин для корупції більше немає. Ми все це вже чули.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів екс-міністр енергетики Олександр Гудима, оцінюючи заклик МВФ підвищити ціну на газ для населення, оскільки різниця сприяє корупції й не дозволяє заощаджувати ресурс.

«Уряд під керівництвом МВФ уже зробив із цінами такі зміни, так вирівнялися ціни, що українці ледве платять. Незрозуміло, чого ще бракує. Якщо уряд робить кроки, які ведуть до прозорого бюджету, якщо ці кроки спрямовані на подолання корупції, то МВФ не втручається у внутрішні справи тієї держави, якій хоче надавати кредит. Але нам уже починають ставити умови, дають конкретні вказівки», – зазначив Гудима.

«Нашим урядом, президентом уже починають керувати всі, від кого ми можемо отримати допомогу», – додав експерт.

«Нам говорять, що робити, які реформи ухвалювати, які ціни підвищувати, а все лише через те, що бачать нездатність до швидких реформ», – підкреслив він.

Однак чомусь МВФ не говорить про ціноутворення ядерного палива, яке ми отримуємо з двох джерел – російського та американського, продовжив фахівець.

За його словами, там також є ринок, можливі схеми, тим паче, якщо є корупція.

Гройсман запевняє, що газ для населення не подорожчаєСказано 27 квітня 2016 р.Статус обіцянки: Не виконано

«50% електроенергії, яка виробляється в Україні, – з ядерного палива. Чомусь МВФ не говорить про можливу корупцію у сфері ядерного палива чи в схемі «Роттердам плюс» щодо вугілля», – уточнив експерт.

«Усе тому, що немає таких твердих вимог, що МВФ має право чи обов'язок говорити, яку ціну на газ ставити. Це все справа уряду», – пояснив він.

«Якщо уряд робить успішні кроки, якщо зростання ВВП не 1% чи 2% на рік, які з'їдає інфляція, тоді МВФ без проблем дає кредит і не говорить про підвищення. МВФ не так дбає про корупцію в Україні, як про те, щоб Україна повернула запозичення, які ми беремо. За такої ціни на газ, за таких зарплат та пенсій ніхто з політиків на це не піде. Гройсман поки поводиться досить розумно. Він розуміє, що в суспільстві нагнітається ситуація, одна іскра – й усе зійде нанівець», – резюмував Олександр Гудима.

Нагадаємо, в 2017 році прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що ціни на природний газ для населення не зростатимуть.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: