Новий склад ЦВК: чи проголосують до канікул і хто проти

Читать на русском
Руслан Бортникполітолог

Не виключено, що цього тижня нардепи не проголосують за оновлення ЦВК і питання перенесеться на осінь.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики, політолог Руслан Бортник, оцінюючи ситуацію з голосуванням за новий склад ЦВК.

«Склад ЦВК сьогодні – лише верхівка айсберга. Так само, як Виборчий кодекс, в основі якого лежить відсутність стратегічних домовленостей між БПП і НФ щодо спільного списку на парламентські та висунення єдиного кандидата на президентські вибори. Можуть проголосувати за ЦВК, якщо АП знайде для НФ компенсаторні механізми – економічні, політичні», – зазначив Бортник.

У Раді сьогодні проголосують за новий склад ЦВК: як обіцяли голосувати нардепиРада сьогодні може змінити склад Центральної виборчої комісії. Слово і Діло розбиралось, як обіцяли голосувати нардепи.

Логічним це рішення виглядало б восени, коли вже буде вирішене питання про єдину партію влади, уточнив він.

Навіть якщо сесію не закриють, то досвід минулих років показав, що парламент усе одно не засідає, нагадав експерт.

Він додав, що є політико-юридична та фактична дійсність.

«Депутати вже їдуть відпочивати. Голосів не вистачатиме через банальну відсутність депутатів», – припустив політолог.

За його словами, нова ЦВК не вигідна нікому, крім БПП.

«Ані опозиції, яка деформовано представлена, це не потрібно, ані НФ, який не отримає такої квоти, як БПП, а три місця не дозволять ні на що впливати. Можливо, якщо задіють компенсатори для НФ у вигляді якихось міністерських посад або ще чогось, то домовляться. Поки що здалося, що в АП немає бажання домовлятися», – підкреслив Бортник.

Річ у тім, що чи це буде колишня комісія, чи буде новий склад ЦВК, ні на що не впливає.

Стара комісія вже розпочала роботу щодо президентських виборів і збирає інформацію щодо окремих ОТГ біля лінії розмежування, наголосив він.

«Завдяки новій ЦВК вирішуються два питання. Перш за все це спроба показати Заходу, що в нас усе добре, а Захід критикує існування старого складу, оскільки це недемократично, це як елемент неготовності проводити вибори. По-друге, якщо ці вибори пройдуть зі старою комісією, то в суспільстві виникатиме протест і питання щодо легітимності цих виборів», – пояснив політолог.

На його думку, саме для цього потрібен новий склад ЦВК.

«Хоча що стара комісія, умовно легітимна, що нова, також сформована без урахування реального партійного представництва в парламенті, без малих партій, буде, скоріш за все, заангажованою», – резюмував Руслан Бортник.

Як відомо, 5 липня нардепи мали проголосувати за звільнення старого та призначення нового складу ЦВК, проте в залі набралося лише 189 із 226 необхідних голосів.

«Слово і Діло» розбиралось, які обіцянки щодо голосування за ЦВК давали народні депутати.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: