Польська допомога для ЗСУ: Rosomak, Rak та інші

Читать на русском

Напередодні підготовлюваного контрнаступу ЗСУ Україна отримує велику кількість військової допомоги від різних країн. У їх числі один з найближчих союзників нашої країни, Польща – вона передасть нові бронетранспортери, танки та мобільні міномети українським військам. Розповідаємо про це озброєння детальніше.

Rosomak / Rak

Одним із результатів зустрічі президента України Володимира Зеленського та президента Польщі Анджея Дуди у Варшаві стало те, що було укладено договір про постачання Україні 200 бронетранспортерів KTO Rosomak, 100 з яких Україна отримає одразу.

KTO Rosomak – бронетранспортер польських збройних сил, який є ліцензійною версією фінського БТР Patria AMV. З 2002 року Rosomak поступово замінив у польських військах застарілі OT-64 SKOT часів Варшавського договору. З 2003 року і до 2023 року Польща акумулювала у себе 670 подібних БТР і машин на його базі.

Challenger 2, Senator, Cougar та інші: яку техніку отримали ЗСУ напередодні контрнаступуУкраїна отримала від Заходу масу військової техніки напередодні контрнаступу, який покликаний вибити російських терористів з української землі. Розповідаємо, які машини почала отримувати українська армія

Бойове хрещення KTO Rosomak пройшов в Афганістані у складі контингенту військ коаліції, куди входили й польські війська. Відомо про декілька бойових зіткнень між військами коаліції та талібами, що проходили за участю KTO Rosomak: в одному з них БТР отримав два попадання РПГ, в іншому – одне попадання. В обох випадках броня не була пробита і машина повернулася на базу без постраждалих серед екіпажу і десанту. Єдиний випадок втрати KTO Rosomak стався у 2009 році, коли бронетранспортер наїхав на міну і перекинувся від вибуху, загинув один військовослужбовець.

На базі KTO Rosomak створена артилерійська машина підтримки – самохідний міномет Rak. Україна також отримає ці машини, проте кількість поки не вказується. Rak - це корпус KTO Rosomak зі збільшеним погоном башти та встановленим в обертовій баштовій установці 120-мм мінометом M120K Rak. Міномет здатний бити на відстань до 12 км, окрім того, має можливість вести вогонь прямою наводкою.

ТТХ бронетранспортера KTO Rosomak:

  • Озброєння: 30-мм автоматична гармата або 12,7-мм великокаліберний кулемет або 40-мм автоматичний гранатомет;
  • Вага: 22 тонни;
  • Швидкість: до 100 км/год;
  • Екіпаж: 3 військовослужбовців;
  • Десант: 8 військовослужбовців;
  • Бронювання: головне – протипульове та протиосколкове, захищає від калібру до 14,5 мм в лобі та до 7,62 мм по бортах і кормі. Можливе встановлення навісного бронювання.

PT-91 Twardy

Ще кілька домовленостей, які уклали між собою Україна і Польща, стосуються танків. Наприклад, польські підприємства будуть ремонтувати українські танки Т-64, окрім того, Україна і Польща будуть спільно виробляти 125-мм снаряди для танків. У світлі цього незайвим буде згадати про те, що Україна вже отримувала від Польщі основні бойові танки – і мова зараз йде не про Leopard 2 німецького виробництва, а про ліцензійні копії радянської бронетехніки.

Bradley, Stryker & Abrams: що являє собою бронетехніка, яку Україна отримає від СШАПро те, що являють собою M2 Bradley, M1126 Stryker і M1A2 Abrams, які Україна отримає від США – в матеріалі Слово і діло

27 січня 2023 року прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що Польща передасть Україні танки PT-91 Twardy. А вже 18 лютого президент Польщі Анджей Дуда назвав і приблизні терміни, коли обіцяні поляками танки почнуть надходити в Україну. Всього Україна повинна отримати в сумі до 90 цих бойових машин. При цьому у 2022 році Україна отримувала від Польщі машини, на базі яких створювалися PT-91 – виготовлені за ліцензією танки Т-72М1.

PT-91 Twardy – це ліцензійна польська копія радянського танка Т-72М1. Після розпаду Організації Варшавського договору на озброєнні польської армії залишилася деяка кількість танків Т-72, яким була потрібна модернізація. Рішенням став проєкт PT-91 Twardy-розроблений в 1993 році.

З 1995 по 2002 роки сумарно було вироблено 232 PT-91 Twardy для польської армії, ще 48 машин PT-91 отримала армія Малайзії.

Техніка для контрнаступу: порівняння танків, які надають УкраїніПорівняння танків, які партнери пообіцяли Україні, – Abrams, Challenger 2, Leopard, Т-72Б, Twardy, AMX-10 RC.

PT-91 Twardy має динамічний захист польської розробки ERAWA, який збільшує його захищеність на 70% в порівнянні з вихідним зразком Т-72М1, на основі якого створювався танк. Звичайно, PT-91 не зможе протистояти новітнім снарядам західних бойових танків, але ось проти радянських зразків, якими озброєні російські терористи, він повинен показати себе цілком гідно.

З іншого боку, не варто забувати, що навіть попри модернізації, за фактом це все той же Т-72 – з усіма його проблемами, характерними для цих радянських танків.

Головні ТТХ танка PT-91 Twardy:

  • Озброєння: 125-мм гладкоствольна гармата 2А46М;
  • Додаткове озброєння: кулемети 1×12,7-мм, 1×7,62-мм;
  • Бронезахист: містить навісні елементи бронезахисту ERAWA – 394 блоки, розміщені по всьому корпусу танка без отворів. ERAWA відмінно захищає від більшої частини номенклатури снарядів радянських ОБТ, а також від осколково-фугасних і кумулятивних боєприпасів.
  • Боєкомплект: 42 постріли;
  • Екіпаж: три людини;
  • Вага: 45,9 тонни;
  • Швидкість: до 60 км/год.

Антон Корж, спеціально для «Слово і діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: