Шістнадцять місяців великої війни: топ обіцянок Зеленського

Читать на русском
Зеленський обіцяє кадрові рішення за проблеми з укриттями, вибори після війни та виконання рекомендацій Євросоюзу для членства.
president.gov.ua

Минуло вже 16 місяців від початку повномасштабного вторгнення російських військ. Наразі ініціатива на полі бою за Україною – кілька тижнів тому ЗСУ розпочали контрнаступ: як пояснювали у Міноборони, операція ще не запущена в повному обсязі, а основні сили наступального резерву поки що не ввели у бій. Тим не менш, ЗСУ мають успіхи на сході, деокуповано вже дев'ять населених пунктів. «Слово і діло» традиційно проаналізувало, що протягом останнього місяця обіцяв президент Володимир Зеленський.

Про отримання ППО та винищувачів. Володимир Зеленський пообіцяв, що Україна робитиме «все можливе та неможливе», щоб прискорити постачання більшої кількості систем протиповітряної оборони. На початку червня стало відомо, що ще кілька країн можуть постачати Україні американські системи Patriot.

Від «денацифікації» України до «збереження росії»: як Кремль змінює цілі повномасштабного вторгненняЯк путін та його оточення змінюють цілі повномасштабного вторгнення в Україну – на інфографіці. Все починалося з демілітаризації та денацифікації, а тепер говорять про збереження росії.

Крім того, зараз активно обговорюється можлива передача Україні американських винищувачів F-16: президент пообіцяв, що Україна підготує всю необхідну базу, щоб авіаційний перехід стався якнайшвидше.

Він також обіцяв тиснути на союзників щодо надання Україні F-16. Декілька країн уже розпочали навчання українських пілотів, але конкретики саме щодо передачі літаків все ще немає – за інформацією ЗМІ, це може статися аж на початку наступного року.

Про проблеми з укриттями. 1 червня у Києві стався трагічний інцидент: під час ракетної атаки троє людей загинули біля закритого укриття. Після цього Володимир Зеленський доручив провести перевірку по всій країні, вона показала, що багато укриттів до використання не готові.

Після цього Зеленський анонсував кадрові рішення та рішення щодо забезпечення належного рівня захисту людей.

Гучних кадрових рішень поки що не було, але на засіданні РНБО визнали незадовільною роботу щодо забезпечення готовності об'єктів у Запорізькій, Сумській областях, Житомирському районі Житомирської області, Білоцерківському районі Київської області, Конотопському районі Сумської області, Києві, Запоріжжі, Херсоні, Чернігові, Харкові, Миколаєві , Одесі, Сумах, Дніпрі, Конотопі та Білій Церкві.

У цьому ж рішенні РНБО йдеться про те, що відповідальні чиновники підлягають дисциплінарному покаранню, а Кабмін та органи місцевої влади мають привести укриття до ладу. Так що обіцянка у процесі виконання.

Про податкову реформу та діджиталізацію. Після війни Зеленський обіцяв провести «радикальну податкову реформу». Подробиць майбутньої реформи поки що немає.

Під час виступу на лондонській конференції з відновлення України президент пообіцяв перевести всі держпослуги в онлайн: «Завдяки цифровій трансформації ми покажемо світові, як держава може ефективно функціонувати без контактів між чиновником та громадянином чи компанією. Усі державні послуги можуть і будуть переведені в онлайн – від реєстрації бізнесів або отримання соціальної допомоги до іншого державного сервісу».

Диджиталізації в Україні, загалом, не заважає навіть війна. Наприклад, днями було запущено Єдиний реєстр зброї, що спростить процедуру отримання дозволів. Крім того, кілька нових функцій за час війни з'явилося в «Дії» – зокрема, можна надати послугу на компенсацію за ремонт житла, заяву на укладення шлюбу чи заміну посвідчення водія. Таким чином, обіцянка Зеленського активно виконується.

Про вибори. Восени цього року в Україні за планом парламентські вибори, а навесні – президентські. Зеленський пообіцяв, що вибори, як і прописано, у законі відбудуться після скасування воєнного стану. «Вибори мають відбуватися у мирний час, коли немає війни, згідно із законодавством. Я дуже хочу, щоб уже наступного року був мир, і життя було таким, як було до війни», – зазначив він.

Про переговори з росією. На тлі обговорення результатів контрнаступу ЗСУ Зеленський знову пообіцяв, що Україна не погодиться на переговори, доки російські війська перебувають на нашій території.

Також він пообіцяв, що на заморожений конфлікт Україна теж не піде: «Хоч би куди ми просунулися в контрнаступі, ми не погодимося на заморожений конфлікт… І я знаю, чим дихає народ. Українці не погодяться вдруге на заморожений конфлікт. Це пастка».

Про ліквідацію наслідків підриву Каховської ГЕС. Після того, як окупанти підірвали Каховську греблю на Херсонщині, перед південними областями замаячила проблема з питною водою. Зеленський пообіцяв, що всі області та райони водою будуть забезпечені – для цього збираються побудувати 87-кілометровий водопровід, на що уряд виділив 1,5 млрд гривень.

Окрім того, президент обіцяв мешканцям постраждалих областей допомогу. Кожному потерпілому від затоплення мешканцю буде надано одноразову грошову допомогу у розмірі 5 тис. гривень. Місцевим бюджетам також виділили субвенції на відновлення та будівництво об'єктів соціальної, культурної та житлово-комунальної сфери.

Щодо виконання рекомендацій Євросоюзу. 23 червня була річниця надання Україні статусу кандидата у члени Євросоюзу. «Сьогодні рівно рік, як Україна набула статусу кандидата на вступ до Євросоюзу, і цього року мета – розпочати переговори щодо членства. Україна свою частину роботи точно зробить», – пообіцяв Зеленський.

Поки що, згідно з усною оцінкою Єврокомісії, Україна повністю виконала дві з семи рекомендацій. У Кабміні зазначили, що й решта п'ять не перебувають на «нульовій стадії» і будуть виконані до жовтня.

Нагадаємо, раніше «Слово і діло» аналізувало, що Володимир Зеленський обіцяв на початку другого року повномасштабну війну та протягом п'ятнадцятого місяця війни.

На інфографіці – які обіцянки президент має виконати в 2023 році.

Віктор Гаврилюк, Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: