Як дрони та новітні системи управління змінюють картину сучасної війни

Читать на русском
На відео від Слово і діло – про роль дронів та новітнього програмного забезпечення у російсько-українській війні.
Слово і діло

Повномасштабна російсько-українська війна є унікальною у своєму роді. Розмах бойових дій, довжина лінії фронту, площа мінних полів, витрата боєприпасів відповідають показникам Першої та Другої світової війни, але при цьому обидві сторони використовують передові технології – супутники, високоточну зброю, штучний інтелект, новітнє програмне забезпечення та дрони. Без останніх поточний конфлікт вже важко уявити: за допомогою дронів українські військові уразили сотні цілей у росії та на окупованих територіях. «Слово і діло» створило відео, в якому ми розповімо про роль безпілотників у війні та про нове ПЗ для управління та координації військ.

Геймінг, на який ми не чекали: як дрони та новітні системи управління змінюють картину війниСлово і діло

Яким новим ПЗ користується українська армія

Сучасні системи управління та координації військ схожі на комп'ютерні ігри, де дія відбувається у світі майбутнього. Саме такого способу управління армією прагнуть всі сучасні країни, щоб усе було як на долоні – карта поля бою, переміщення власних і ворожих військ, об'єкти противника.

Україна за час протистояння російській агресії досягла чималих успіхів у цифровізації армії. Одне з головних досягнень – система ситуаційної обізнаності Дельта, яка в онлайн-режимі показує інформацію про тактичну та оперативну ситуацію на полі бою. До платформи підтягуються дані від аеророзвідки, супутників, безпілотників, стаціонарних камер, радарів, чатів та інших джерел. Військовослужбовець зі свого гаджета логіниться на сайті і йому відкриваються дані згідно з рівнем доступу.

Багато успішних військових операцій були б неможливі без Дельти. Йдеться, за інформацією ЗМІ, зокрема про знищення крейсера «Москва».

Ще одна українська система тактичного управління, яка широко використовується – «Кропива». Вона допомагає об'єднати засоби розвідки, управління та вогневого ураження різних підрозділів ЗСУ у єдине інформаційне поле, завдяки чому можливості української артилерії багаторазово посилились.

Крім Дельти та «Кропиви», у ЗСУ впроваджують додаткові системи, наприклад, MetaConstellation або американський сервіс підтримки логістичних операцій LOGFAS.

Роль дронів у російсько-українській війні

По-перше, дрони стали основним та надзвичайно ефективним джерелом розвідувальних даних для української армії. На відміну від оптичних супутників, яким заважає хмарна погода та які не можуть відстежувати об'єкт 24/7, дрони можуть працювати, наприклад, у темряві.

Вони не лише позбавляють військових необхідності проводити смертельно небезпечну розвідку боєм, а й наводять на ворогів артилерію.

Однак роль дронів не обмежується лише розвідкою. Невеликі безпілотники можуть скидати на ворога гранати, долаючи відстань 10-15 км. Мала потужність бойового заряду, який можуть нести такі «пташки», компенсується феноменальною точністю.

Також у ході війни використовуються знайомі для нас дрони-камікадзе. Вони здійснює лише один виліт, але за співвідношенням на свою вагу/розмір летять на більшу відстань і несуть більшу бойову частину. Наймасовішим боєприпасом, який використовується ЗСУ на фронті, є так звані FPV дрони-камікадзе.

Окремо варто згадати важкі ударні безпілотники, наприклад турецькі Bayraktar. На жаль, на відміну від початку війни, зараз росіяни навчилися з ними боротися.

Нагадаємо, із цього ролика можна дізнатися, як із супутникових знімків виглядала підготовка російських військ до вторгнення в Україну.

До повномасштабної війни ми робили відео про техніку, яка знаходиться на озброєнні ЗСУ.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: