Два роки повномасштабної війни: топ обіцянок Зеленського за останній місяць

Читать на русском
Які обіцянки Володимир Зеленський дав під час пресконференції 25 лютого та за останній місяць війни.
АрміяInform

Пішов третій рік від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну. Президент Володимир Зеленський вважає, що цей рік буде переломним – від нього залежатиме формат закінчення війни. Україна зараз зіткнулася зі зменшенням обсягів західної військової допомоги, дефіцитом боєприпасів та необхідністю мобілізувати до лав ЗСУ більше людей. Які обіцянки у такій ситуації дає Зеленський – у матеріалі «Слово і діло».

Форум «Україна. Рік 2024»: що обіцяв Зеленський під час пресконференції

25 лютого після форуму «Україна. Рік 2024» Володимир Зеленський провів уже другу за кілька місяців пресконференцію. Але обіцянок під час неї пролунало небагато.

Які військові обіцянки Зеленський має виконати у 2024 роціОбіцянки Володимира Зеленського на 2024 рік – на інфографіці. Президент обіцяв зберегти всебічну підтримку від союзників та не йти на заморожений конфлікт.

По-перше, Зеленський знову пообіцяв провести глобальний саміт миру та підготувати на ньому документ, який може призвести до закінчення війни. «На першому саміті буде розроблено план. Потім країни технічно розбиратимуться з кожною з криз, принесених цією війною, підготують документ... Коли країни підготують відповідний документ... це не означає, що росія прийме цей документ. Ніхто не може гарантувати. Але в будь-якому випадку цей документ, як і у форматі зернової ініціативи, буде представлений переговорниками в тому чи іншому форматі російській стороні. І ми будемо готові до другого саміту, до відповідних дипломатичних кроків щодо справедливого миру та закінчення війни», – розповів він.

Саміт, попередньо, запланований на весну.

По-друге, Зеленський обіцяв запропонувати володимиру путіну «майданчик», на якому він зможе визнати свою поразку у війні. Водночас президент запевнив, що Україна переможе, якщо матиме зброю.

По-третє, президент обіцяв захистити український бізнес, якщо з Польщею не буде знайдено «кроків» щодо блокади кордону. Деталі він не уточнив.

По-четверте, Зеленський обіцяв скоротити кількість міністерств, якщо у державному бюджеті зберігатиметься дефіцит. «Якщо дефіцит продовжуватиметься – ми робитимемо все, щоб інфраструктура управління держави – це не лише про Кабмін – зменшувалася. Є такий формат – зменшення кількості міністрів, міністерств. Дешеве управління», – сказав він, не уточнивши, які відомства будуть першими «жертвами економії».

По-п'яте, президент анонсував новий контрнаступ української армії, але обіцяв при цьому, що планів його буде кілька – через витік інформації.

І, по-шосте, Зеленський обіцяв підготувати для США та Євросоюзу список російських пропагандистів: «Йдеться про пропагандистів, а також компанії, які мають тісні зв'язки з росіянами і намагаються обходити санкції».

Мобілізація, F-16, безпекові угоди: інші обіцянки Зеленського за останній місяць

Про аварію літака Іл-76 під російським Бєлгородом. Володимир Зеленський, коментуючи катастрофу, в якій за твердженням росії «загинули «65 полонених військовослужбовців ЗСУ, яких везли на обмін», обіцяв, що Україна наполягатиме на міжнародному розслідуванні.

Росія, звісно, цю пропозицію відкинула. Немає також відповіді на прохання України передати тіла загиблих військових, якщо вони все ж таки були на борту літака.

Про угоди у сфері безпеки. Після підписання угоди про співробітництво у сфері безпеки з Британією президент обіцяв, що будуть нові договори. На сьогоднішній день їх уже шість: із Британією, Німеччиною, Італією, Францією, Данією та Канадою. Тривають переговори з іншими країнами, отже обіцянка виконується.

Підсумкова пресконференція Зеленського: головнеПресконференція Володимира Зеленського відбулася 19 грудня. Слово і діло вело текстовий онлайн та зібрало головні тези.

Про F-16 та військову допомогу від США. Перша партія американських винищувачів F-16, за словами Зеленського, буде цього року в Україні. Це не безпідставний оптимізм: Данія обіцяла передати свої літаки вже до літа (тоді ж закінчить навчання перша група українських пілотів).

Щодо іншої військової допомоги, то президент обіцяв працювати з Конгресом США, щоб отримати позитивне рішення щодо законопроєкту про фінансування.

На пресконференції Зеленський також зазначив, що від Штатів Україні, перш за все, потрібна зброя. «Тому коли ми говоримо про альтернативу допомоги США чи гроші, то гроші ми знайдемо, але ми не знайдемо таку кількість зброї», – сказав він. Але президент додав, що надія на Конгрес є: там знають, що підтримка потрібна Україні протягом місяця.

Про мобілізацію. 5 лютого на Конгресі місцевої та регіональної влад Зеленський заявив, що поставлено завдання до кінця місяця внести пропозиції щодо нової системи бронювання співробітників від мобілізації. «Завдання буде вирішено до кінця місяця. Запропонує держава нову систему, щоб ми дотримувалися головного правила під час війни: воюєш чи працюєш», – повідомив він.

До цього ЗМІ писали, що розглядаються два варіанти економічного бронювання від мобілізації, але підсумкової пропозиції поки що немає.

Про новий контрнаступ. В інтерв'ю Fox News Зеленський обіцяв, що в 2024 році Україна готуватиме новий контрнаступ. Жодних подробиць, звичайно, він не розповів.

Крім того, Зеленський запевнив, що Україна не хоче повторювати Мінські угоди та йти на новий заморожений конфлікт.

Про посилення протиповітряної оборони. Зеленський обіцяв, що Україна нарощуватиме протиповітряну оборону вітчизняними та західними системами, засобами радіоелектронної боротьби.

Була також обіцянка збільшити кількість мобільних вогневих груп, які успішно збивають російські ракети та безпілотники. Президент неодноразово зазначав, що якщо в Україні буде достатньо систем ППО, то мільйони біженців зможуть повернутися додому.

Про створення Сил безпілотних систем. 6 лютого Зеленський обіцяв, що у структурі ЗСУ з'являться Сили безпілотних систем. Указ про це вже підписано.

«Дрони – безпілотні системи – довели свою ефективність у боях на землі, у небі та в морі. Україна реально змінила ситуацію в Чорному морі завдяки дронам. Відбиття штурмів землі – це багато в чому робота саме дронов. Масштабне знищення окупантів та їхньої техніки – це теж дрони. Наразі список завдань чіткий: спеціальні штатні посади під роботу з дронами, спеціальні підрозділи, ефективне тренування, систематизація досвіду, постійне масштабування виробництв та залучення найкращих ідей, найкращих фахівців у цю сферу», – розповів він.

Нагадаємо, про обіцянки Володимира Зеленського за попередній місяць можна прочитати у нашому матеріалі.

Також ми писали, що президент обіцяв під час грудневої пресконференції. Її головні тези тут.

Віктор Гаврилюк, Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: