Відправка західних військ в Україну: реакція союзників на заяву Макрона

Читать на русском

Президент Франції Еммануель Макрон минулого тижня зробив сенсаційну заяву, припустивши, що західні країни могли б відправити свої війська до України. Він зазначив, що консенсусу серед союзників із цього питання немає, але «нічого не можна виключати». США, представники НАТО та низки країн Європи поспішили запевнити, що у їхніх планах немає відправлення військових до України. Проте кілька країн підтримали цю ідею. Позиція союзників – на інфографіці «Слово і діло».

Як союзники відреагували на заяву Еммануеля Макрона про можливість відправлення військ до України.
Реакція партнерів на заяву МакронаСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Заява Еммануеля Макрона, яку він зробив після зустрічі з європейськими лідерами в Парижі, звучала так: «Сьогодні немає консенсусу щодо відправки сухопутних військ, але відкидати нічого не можна. Ми зробимо все можливе, щоб росія не змогла виграти цю війну».

За кілька днів він уточнив, що прямо зараз Франція не розглядає можливість відправлення своїх військ до України, але «відкриває дебати». Водночас, міністр закордонних справ припустив, що в Україні можна було розмістити контингент західних країн для, наприклад, розмінування.

Готовність обговорювати відправку військ висловили наразі п'ять країн. Якщо союзники НАТО домовляться направити війська в Україну, у Латвії готові розглянути участь.

Глава МЗС Литви Габрієлюс Ландсбергіс вважає ініціативу Макрона «гідною уваги», оскільки доля Європи, за його словами, вирішується на полі бою в Україні.

Прем'єрка Естонії Кая Каллас вважає, що можливість надсилання сухопутних військ не можна виключати. Командувач військ Нідерландів Онно Ейхелшейм також заявив, що всі варіанти повинні залишатися відкритими.

Канада готова направити в Україну військових, але не для участі у боях, а для навчання ЗСУ.

Інші країни, чию позицію було оголошено публічно, відкинули можливість відправлення військ в Україну – США, Британія, Німеччина, Бельгія, Італія, Іспанія, Болгарія, Польща, Словаччина, Чехія, Фінляндія, Швеція, Хорватія.

У Штатах нагадали про позицію президента Джо Байдена, який заявляв, що не відправлятиме війська воювати в Україну. Бельгія, Іспанія, Польща, Італія, Британія, Чехія, Швеція заявили, що вважають за краще зосередитися на наданні військової допомоги Україні.

Глава Міноборони Болгарії сказав, що країна точно не надсилатиме своїх військових в Україну, але закликав Кремль «не розслаблятися», адже деякі союзники готові це зробити.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що «жодних військ на землі, жодних солдатів, відправлених європейськими державами чи країнами НАТО на українську землю, не буде».

Президент Хорватії Зоран Міланович заявив, що «жоден хорватський солдат не піде воювати на війну в Україні», а єдине рішення війни – це «мирна угода».

Крім того, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг сказав, що планів розміщувати війська в Україні немає: «Союзники щодо НАТО надають Україні безпрецедентну підтримку. Ми займаємося цим з 2014 року та активізували свою діяльність після повномасштабного вторгнення. Але планів розміщення військових військ НАТО в Україні немає».

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський має намір обговорити можливість відправлення військ НАТО до України безпосередньо з Еммануелем Макроном.

На інфографіці «Слово і діло» – де і з якою метою відбуваються операції та місії НАТО.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: