Ізраїльські чиновники побоюються, що МКС готує ордери на арешт через війну в Газі – NYT

Читать на русском
В Ізраїлі побоюються, що суд у Гаазі готується видати ордери на арешт високопосадовців, зокрема прем'єра, за звинуваченнями, пов'язаними з війною з ХАМАС.
Human Rights Watch

Ізраїльські чиновники вважають, що Міжнародний кримінальний суд у Гаазі готується видати ордери на арешт високопосадовців за звинуваченнями, пов'язаними з війною з ХАМАС.

Про це повідомляє The New York Times із посиланням на слова п'яти ізраїльських та іноземних чиновників.

Кого Міжнародний кримінальний суд звинувачував у злочинах і на якій стадії перебувають справиМіжнародний кримінальний суд у Гаазі за час існування засудив 10 осіб та 4 – виправдав. Справи проти 17 обвинувачених було закрито з різних причин, 14 обвинувачених перебувають на волі й 6 – під вартою.

Співрозмовники також вважають, що суд розглядає ордери на арешт лідерів ХАМАС.

За їхніми словами, якщо МКС продовжить свою роботу, ізраїльських чиновників потенційно можуть звинуватити у перешкоджанні доставці гуманітарної допомоги до Сектору Гази та в надмірно жорсткій відповіді на напад на Ізраїль, скоєний бойовиками ХАМАС 7 жовтня.

На думку ізраїльських чиновників, серед тих, на кого може бути виданий ордер на арешт, може бути прем'єр-міністр Біньямін Нетаньягу.

Ізраїльські та іноземні офіційні особи заявили, що не знають, на якій стадії перебуває процес у Міжнародному кримінальному суді.

Офіс Нетаньягу не став коментувати ситуацію, але в п'ятницю прем'єр-міністр заявив у соціальних мережах, що будь-яке втручання МКС «створить небезпечний прецедент, який загрожує солдатам та чиновникам усіх демократичних країн, які борються із жорстоким тероризмом та безглуздою агресією».

Нагадаємо, у січні Верховний суд ООН зобов'язав Ізраїль вжити всіх заходів, щоб запобігти геноциду в Секторі Гази.

19 лютого Міжнародний Суд ООН у Гаазі розпочав слухання щодо правових наслідків дій Ізраїлю на палестинських територіях.

На інфографіці «Слово і діло» – кого з лідерів держав переслідували та покарали міжнародні суди.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: