До Урсули: хто і як довго обіймав посаду президента Єврокомісії

Читать на русском

У Європейському Союзі за місяць, 6-9 червня, відбудуться вибори. Спочатку мешканці країн-членів оберуть депутатів до Європарламенту, а потім зміниться керівник та склад Єврокомісії – головного виконавчого органу блоку, відповідального за розробку законів та політичних програм. У чинної президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн високі шанси на переобрання, хоча в Брюсселі її критикують, зокрема за «надто проізраїльську» позицію. Серед інших кандидатів на посаду називали експрем'єра Італії Маріо Драгі та президентку Європарламенту Роберту Мецолу. «Слово і діло» пропонує згадати, як довго фон дер Ляєн знаходиться «біля керма» і хто були її попередники.

Зазначимо, що голова Єврокомісії обирається на п'ять років, сам орган з'явився в 1958 році.

Урсула фон дер Ляєн зайняла цю посаду 1 грудня 2019 року і стала першою жінкою на чолі Єврокомісії. У березні Європейська народна партія офіційно висунула її на другий термін, а у квітні фон дер Ляєн розпочала свою кампанію, пообіцявши, зокрема, дати відсіч прихильникам путіна.

До цієї роботи німецька політикиня обіймала посаду міністерки регіонального уряду з соціальних питань, справ жінок, сім'ї та здоров'я землі Нижня Саксонія, посаду федеральної міністерки у справах сім'ї, літніх громадян, жінок та молоді, міністерки праці та громадських справ Німеччини. У 2013 році фон дер Ляєн стала першою жінкою-міністеркою оборони ФРГ (щоправда, її роботу оцінювали не дуже високо).

До Урсули фон дер Ляєн один термін (2014-2019) посаду президента Єврокомісії обіймав люксембурзький політик Жан-Клод Юнкер. Юнкер – лідер Християнської соціальної народної партії, у різний час він обіймав посади міністра фінансів та прем'єр-міністра Люксембургу, а також голови єврогрупи (клубу міністрів фінансів країн єврозони).

Два терміни – з листопада 2004 року до листопада 2014 року – Єврокомісією керував Жозе Мануель Баррозу – колишній прем'єр-міністр Португалії.

У 1999-2004 роках головою Єврокомісії був італієць Романо Проді. Цю посаду він обіймав між двома термінами на посаді прем'єр-міністра Італії.

Чотири роки (1995–1999) Єврокомісією керував Жак Сантер – як і Юнкер, він колишній прем'єр Люксембургу. Сантер достроково пішов у відставку після розслідування корупції в комісії.

Француз Жак Делор десять років обіймав посаду голови Європейської комісії – з 1985 до 1995 року. До цього він був депутатом Європарламенту, міністром економіки та фінансів Франції. Саме за часів Делора почалося формування єдиного внутрішнього ринку Євросоюзу, а потім і процес запровадження єдиної європейської валюти.

У яких країнах жінки обіймають посаду президента чи прем'єраНа інфографіці – у яких країнах жінки обіймають посади глави держави чи уряду. Поки до гендерного паритету у політиці далеко.

У 1981-1985 роках (3 роки та 11 місяців) головою Єврокомісії був ще один люксембуржець – Гастон Торн. У різний час Торн був міністром закордонних справ та зовнішньої торгівлі Люксембургу, міністром економіки, прем'єром Люксембургу, головою Генасамблеї ООН.

У 1977-1981 роках президентом Єврокомісії був Рой Дженкінс – єдиний британець на цій посаді. До цього він був міністром внутрішніх справ Британії та канцлером казначейства.

Також чотири роки (1973-1977) Єврокомісію очолював француз Франсуа Ксав'є-Ортолі. У Франції він був міністром інфраструктури та житлового господарства, міністром національної освіти, міністром промислового та наукового розвитку, генеральним інспектором фінансів, депутатом.

Найменше посаду президента Європейської комісії обіймав нідерландець Сіко Мансголт – лише дев'ять місяців. Він обійняв посаду, оскільки попередній президент Франко-Марія Мальфатті (керував менше двох років, у 1970-1972 роках) достроково залишив її, щоб займатися виборами в Італії.

Майже три роки (1967–1970) головою Єврокомісії був Жан Рей. До Брюсселя він був міністром з відновлення та міністром економіки Бельгії.

Першим президентом Єврокомісії, який пропрацював 9 років та 5 місяців (1985-1967), був німець Вальтер Хальштайн.

Нагадаємо, за інформацією ЗМІ, президент Франції Еммануель Макрон розпочав переговори з іншими лідерами ЄС щодо пошуку нового кандидата на пост голови Європейської комісії.

Раніше уряд Бельгії ініціював розслідування ймовірного втручання росії у майбутні вибори до Європейського парламенту.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: