У Бразилії жертвами повені стали понад півсотні людей, десятки зникли безвісти

Читать на русском
Жертвами проливних дощів у найпівденнішому бразильському штаті Ріу-Гранді-ду-Сул стали 57 осіб, десятки людей зникли безвісти.
Фото: AFP 2024 / GUSTAVO GHISLENI

На півдні Бразилії сталася найпотужніша повінь за останні 80 років. Жертвами стихії у штаті Ріу-Гранді-ду-Сул стали щонайменше 57 людей, ще 67 вважаються зниклими безвісти.

Про це пише Reuters.

Шторми вразили майже дві третини з 497 міст штату, який межує з Уругваєм і Аргентиною. Через стихію понад 32 тисячі людей були змушені покинути свої домівки.

Губернатор штату Едуардо Лейте попередив, що кількість загиблих і постраждалих може зрости, оскільки доступ удалося дістати не до всіх територій, які постраждали через негоду.

Також відомо, що увечері в п'ятницю, 3 травня, у місті Порту-Алегрі – столиці штату – прорвало один із шлюзів озера Патус, під загрозою затоплення опинилися північні райони міста. Мер міста Себастьян Мелу закликав населення нормувати воду, попередивши, що із шести водоочисних споруд працює лише дві.

Крім того, із місцевої в'язниці довелося евакуювати понад 1 тисячу ув'язнених. Також повідомляється, що міжнародний аеропорт у місті призупинив усі рейси на невизначений період.

У найближчу добу очікуються дощі в північних і північно-східних регіонах штату, але кількість опадів зменшується.

Як повідомляє Бразильська геологічна служба, ця повінь – найсильніша за понад 80 років. Рівень води в деяких містах був найвищим за весь час спостережень (понад 150 років). Від стихії вже постраждали 350 тисяч осіб, затоплено понад 260 муніципалітетів.

Нагадаємо, у Кенії сильні дощі, які тривають із середини березня та спричинили повені та зсуви ґрунту, забрали життя понад 180 осіб.

Наприкінці квітня в американському штаті Оклахома внаслідок потужного торнадо загинуло щонайменше троє людей, серед них є немовля.

Крім того, у вересні 2023 року у Лівії через сильний шторм та повені щонайменше 2 тисячі людей загинуло, а ще близько 6 тисяч вважалися зниклими безвісти.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: