Вчені заявили про створення універсальної вакцини від коронавірусу

Читать на русском
Учені з Кембриджа представили вакцину від коронавірусу, включно з різновидами, про які поки що нічого не відомо.
Фото: Pixabay

Дослідники з Кембриджського й Оксфордського університетів та Каліфорнійського технологічного інституту розробили нову технологію вакцини для запобігання епідемії та пандемії у майбутньому.

Про це пише The Guardian.

Нобелівську премію з медицини отримали вчені, які допомогли створити вакцини від COVID-19Відкриття, зроблені Каталін Каріко та Дрю Вайсмана, дозволили розробити ефективні мРНК-вакцини проти коронавірусу.

«Препарат був виготовлений шляхом приєднання нешкідливих білків різних коронавірусів до дрібних наночастинок, які зможуть активізувати захисні сили організму для боротьби з вірусами, якщо вони коли-небудь з'являться», – йдеться у повідомленні.

Під час випробування на мишах вакцина викликала широку імунну відповідь на коронавіруси, включно з Sars-Cov-1 – патогеном, який спричинив спалах SARS у 2003 році – хоча білки цього вірусу не додавали до наночастинок вакцини.

«Це робить її ефективною не лише проти відомих штамів, але й проти нових, про які людство ще не знає», – пояснили дослідники.

За словами вчених, це початок руху в бік проактивної вакцинології – це коли вакцини розробляють та створюють ще до того, як зʼявився вірус, котрий потенційно може спричинити пандемію.

Якщо новий препарат підійде для людей, його використовуватимуть як бустерну дозу проти COVID-19.

Нагадаємо, у МОЗ України заявили, що коронавірус переходить до категорії сезонних захворювань.

Також повідомлялося, що Кабмін дозволив українцям вакцинуватися в аптеках.

Як відомо, вчені, які допомогли створити вакцини від COVID-19, отримали Нобелівську премію з медицини.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: