Скільки українців не довіряють УПЦ МП та хочуть її повної заборони – соцопитування

Читать на русском
Понад 80 відсотків українців не довіряють УПЦ МП, а понад 60 виступають за її повну заборону на території України.
фото Суспільне

Понад 83% опитаних українців вважають, що держава тією чи іншою мірою має втрутитися у діяльність Української православної церкви (УПЦ МП).

Такі дані опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) 20-25 квітня.

Як змінювалося ставлення українців до діяльності УПЦ МППонад дві третини українців підтримують заборону УПЦ МП. Як змінювалося ставлення – на інфографіці.

Так, у грудні 2022 року і потім у травні 2023 року КМІС у власних опитуваннях ставив запитання, якою має бути політика влади щодо УПЦ МП. У квітні 2024 року це питання поставили українцям повторно для аналізу динаміки суспільних настроїв.

За результатами опитування 83% українців вважають, що держава тією чи іншою мірою має втрутитися у діяльність УПЦ (МП) (у грудні 2022 року таких було 78%, у травні 2024 року – 85%).

Зокрема, 63% опитаних вважають, що ця церква має бути повністю заборонена в Україні (у грудні 2022 року – 54%, у травні 2023 року – 66%). Ще 20% зараз виступають за дещо «м'якший» підхід, який не передбачає повної заборони, але передбачає встановлення державного контролю та нагляду (у грудні 2022 року – 24%, у травні 2023 року – 19%).

Водночас, на думку 12% респондентів, нічого не варто робити і не варто втручатися у справи УПЦ (МП), а розслідувати лише окремі можливі випадки правопорушень.

Також соціологи зафіксували високий рівень недовіри до УПЦ МП – 82%, довіряють – 8%, а ще 11% не змогли визначитись зі своєю думкою.

Нагадаємо, законопроєкт про заборону УПЦ МП та інших релігійних організацій, пов'язаних із росією, Рада ухвалила у першому читанні у жовтні минулого року. Тоді документ підтримали 267 депутатів.

У березні цього року комітет рекомендував Раді підтримати у другому читанні законопроєкт про заборону УПЦ.

З інфографіки «Слово і діло» можна дізнатись, як змінювалося ставлення українців до діяльності УПЦ МП.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: