Голова Мін'юсту про мобілізацію засуджених: десять-двадцять тисяч можна залучити

Читать на русском
Україна зможе мобілізувати 10-20 тисяч ув'язнених, сказав Малюська. Він зазначив, що агітує за це, в тому числі через переповненість установ виконання покарань.
Фото: РБК-Україна

Україна може мобілізувати 10-20 тисяч ув'язнених та людей із судимостями після ухвалення нового закону.

Таку цифру міністр юстиції Денис Малюська назвав в інтерв'ю ВВС.

Глава Мін'юсту запропонував мобілізувати корупціонерів і засуджених за ДТПВлада має мобілізувати правопорушників, які на даний момент не відбувають покарання у в'язницях, вважає глава Мін'юсту Малюська.

«Так, десять-двадцять тисяч. Точно не більше. Але знову ж таки, питання в підходах. Я говорю цифри абсолютно не прораховані, тому що в залежності від кожного сценарію кількість буде різна. Від військово-лікарських комісій теж багато чого залежить. Якщо чесно, зовсім відверто – я не дуже розумію… От у нас вже був досвід проходження ув'язненими ВЛК. Оцей підхід, де перед тобою має бути людина з ідеальним здоров'ям. Принаймні, вони застосовували щодо наших установ такий підхід. Це має бути просто, не знаю, «двометровий арієць-блондин зі знанням трьох іноземних мов». Але здається, що підхід зараз змінився, зараз Збройні Сили більш налаштовані, щоб менше перепон створювати для мобілізації», – сказав міністр.

Малюська розповів, що одна з причин, через яку він виступає за мобілізацію ув'язнених та засуджених – це переповнені установи виконання покарань, у тому числі слідчі ізолятори: за його словами, вільних місць давно немає практично ніде.

«Не в останню чергу я дуже агітую за мобілізацію ув'язнених і засуджених через те, щоб в тому числі не порушувати нормативи за кількістю людей на певну площу», – пояснив він.

Глава Мін'юсту також визнав, що бачить паралелі між мобілізацією ув'язнених в Україні та в росії, але підходи до цього питання абсолютно різні: «У них це була примусова мобілізація, у них всіх примусили піти, у них нікого не готували, без підготовки це було більшою частиною просто «м'ясо» Ми ж про інші історії говоримо, це контракт (на службу в ЗСУ). Контракт – це згода, це юридичні механізми, не просто завербували, випустили, потім не знають, що зробити. Це оцінка ризиків кожного суб'єкта, який виходить».

Нагадаємо, 8 травня Верховна рада у другому читанні підтримала законопроєкт, який дозволяє мобілізацію засуджених осіб. Він передбачає, що під час мобілізації та воєнного стану ув'язнених можуть випустити по УДЗ для проходження ними військової служби за контрактом. Але це не стосується осіб, засуджених за низку злочинів.

При цьому в парламентському комітеті з нацбезпеки говорили, що лави ЗСУ зможуть поповнити не більше 10 тисяч людей.

Інші новини мобілізації: 18 травня набуде чинності новий закон.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: