Путін тепер використовує парад перемоги, щоб залякувати Захід та виправдовувати війну проти України – WSJ

Читать на русском

Парад на 9 травня тепер став трибуною для путіна, щоб залякувати Захід та виправдовувати вторгнення в Україну. Про нацистів він тепер говорить у зв'язку із поточними подіями, а згадок про мир майже немає.
Фото: РІА Новини

Щорічний парад перемоги на 9 травня тепер став трибуною для володимира путіна, щоб озвучити свою політичну програму, залякувати та критикувати Захід, а також виправдовувати вторгнення в Україну.

Про це пише The Wall Street Journal.

Залишилося тільки застрелитися в бункері: як путін йде слідами ГітлераРосійський президент наполегливо йде слідами лідера нацистської Німеччини. Фінал, сподіваємося, буде таким самим. На інфографіці – що спільного у путіна та Гітлера.

Видання зазначає, що майже через чверть століття з моменту першої промови 9 травня, риторика путіна змінилася. Тон став більш конфронтаційним та жорстким в міру погіршення відносин із Заходом.

Аналіз промов з 2000 року, зроблений WSJ, показав, що путін почав згадувати про Захід на параді перемоги тільки в 2022-му і з того часу робить це щороку. При цьому кількість згадок про мир скорочувалася, а останні два роки це слово путін практично не вимовляв.

Нацисти і нацизм, які колись згадувалися у виступах путіна лише через їхню історичну значущість, тепер все частіше згадуються у зв'язку з поточними подіями. Зокрема, російський диктатор необґрунтовано заявляє, що Україна «перебуває під контролем нацистів», щоб виправдати своє вторгнення.

Загалом у вчорашньому зверненні диктатор сім разів згадав нацизм чи нацистів.

Крім того, путін регулярно проводить паралелі між Другою світовою війною та війною проти України.

Якщо у минулих виступах путін високо оцінював спільні зусилля Радянського Союзу та Заходу у перемозі над нацистською Німеччиною, то зараз звинувачує Захід у «спотворенні правди про роль СРСР у Другій світовій війні».

Видання зазначає, що в порівнянні з періодом до повномасштабної війни парад на Червоній площі був скромнішим: у ньому, як заявили в Міноборони рф, взяли участь понад 9 тисяч військовослужбовців і 75 одиниць військової техніки (але за підрахунками незалежних ЗМІ, насправді техніки було менше).

Нагадаємо, під час вчорашнього виступу на параді путін знову пригрозив ядерною зброєю противникам росії.

На параді в 2023 році путін заявляв, що проти росії «розв'язана справжня війна», а «український народ став заручником злочинного режиму».

В 2022 році під час звернення на параді російський президент також здебільшого виправдовував вторгнення в Україну.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: