Угорщина наклала вето на резолюцію Ради Європи щодо української Формули миру

Читать на русском
Угорщина наклала вето на резолюцію Ради Європи про визнання та підтримку Формули миру для завершення війни в Україні.
Фото: Getty Images

Угорщина наклала вето на резолюцію Ради Європи про визнання та підтримку Формули миру для завершення війни в Україні.

Про це повідомив міністр закордонних справ країни Петер Сіярто у Facebook.

Формула миру: які країни підтримали план ЗеленськогоФормулу миру, запропоновану Володимиром Зеленським, підтримали Євросоюз, США та ще понад десять країн. Докладніше – на інфографіці.

За версією офіційного Будапешта, документ нібито не враховує позицію росії.

«Рада хотіла прийняти сьогодні резолюцію, в якій визнається єдиний мирний план, який слід розглянути та підтримати – «Формула миру» президента Зеленського. Для нас це неприйнятно. Інші також розробили мирні плани, які не гірші за мирний план президента України», – стверджує Сійярто.

Він додав, що Рада Європи могла б стати хорошим майданчиком для укладання миру. Однак така можливість «була втрачена» після виключення росії з організації.

«Просив включити інші мирні плани до резолюції Ради Європи. Більшість відхилила це. Ось чому я наклав вето, щоби резолюції Ради не було», – заявив міністр.

Нагадаємо, у середині червня у швейцарському Бюргенштоку відбудеться Глобальний саміт миру, присвячений питанням реалізації Формули миру. Станом на 15 травня свою участь у заході підтвердили 50 країн із 160 запрошених делегацій.

При цьому ЗМІ стверджують, що президенти Бразилії та ПАР не братимуть участі у Саміті миру.

Раніше глава МЗС України Дмитро Кулеба пояснив, чому росію не запрошують на Саміт миру. А президент Володимир Зеленський розповів, на яких трьох ключових питаннях планує зосередитись Україна під час саміту.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: