У МОН пояснили, чи в компетенції мера Ужгорода позбавляти школярів канікул

Читать на русском

Строки шкільних канікул встановлюються загальноосвітніми навчальними закладами за погодженням з місцевими органами управління освітою, а місцеві державні адміністрації уповноважені контролювати додержання законодавства з питань науки і освіти та реалізацію державної політики в цих галузях.

Про це сказано в повідомленні прес-служби Міністерства науки і освіти, передає «Слово і діло».

Зокрема, в МОН зазначають, що, згідно з Законом «Про загальну середню освіту», загальна тривалість весняних, осінніх та зимових канікул протягом навчального року не може бути меншою  30 календарних днів, в той же час їх початок та тривалість кожних окремих канікул не визначається на загальнодержавному рівні.

Так, за інформацією МОН, наданою місцевими органами управління освітою, наразі осінні канікули тривають в більшості навчальних закладів України, в той же час в деяких районах і містах Донецької, Івано-Франківської, Луганської областей канікули вже закінчилися, а у Закарпатській області та в деяких районах інших областей – ще не починалися. 

В той же час, згідно з листом МОН від 20 травня 2013 року №1/9-349 місцевим органам управління освітою пропонувалось провести осінні канікули з 28 жовтня по 3 листопада 2013 року, зимові - з 30 грудня по 12 січня 2014 року, а весняні - з 24 по 30 березня 2014 року, втім зазначений документ має рекомендаційний характер і визначає лише орієнтовні строки канікул.

Нагадаємо, що керівництво Ужгорода і Закарпатської області в особі мера Віктора Погорєлова і голови ОДА Олександра Ледиди рекомендувало перенести осінні канікули на більш пізні строки з метою економії тепла в школах. Така ініціатива місцевої влади викликала обурення у закарпатських школярів та їх батьків, що призвело до акцій протесту.

Варто зазначити, що раніше мер Ужгорода Віктор Погорєлов виконав свою обіцянку щодо відновлення безкоштовної роботи груп продовженого дня в школах.

Голова Закарпатської ОДА Олександр Ледида в жовтні 2012 року пообіцяв за два роки ліквідувати практику навчання дітей у дві зміни через недостатню кількість навчальних місць у школах.

15 серпня 2013 року Ледида дав обіцянку, що до кінця 2013 року у 107 загальноосвітніх школах області будуть облаштовані внутрішні туалети.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: