Вплив російського капіталу в Україні вагоміший, аніж показує статистика НБУ – експерт

Читать на русском
Володимир Сіденкоекономічний експерт

Росія багато років вибудовувала систему зв'язків для того, щоб зараз мати вплив у банківському секторі України.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економічний експерт Володимир Сіденко, аналізуючи інформацію про те, що у фінансовому секторі України є 15% російських банків, які неможливо націоналізувати.

«Росія має мережу особистих зв'язків, які багато років налагоджувалися, і вони мають можливість бути присутніми не прямо, а інколи й через своїх українських представників. Тому реальний вплив російського капіталу, в тому числі й у банківській системі, є набагато більшим, аніж він виглядає статистично», – пояснив експерт.

За його словами, багато українських громадян входять до певних мереж і формально ніде не зафіксовані, але перебувають у певних альянсах із російськими установами.

«У випадках, коли були атаки на гривню, значний вплив мали відповідні операції російських чи залежних від них фінансових установ України», – зазначив Сіденко.

Крім того, як уточнив експерт, націоналізувати їх дійсно неможливо, оскільки РФ діє на загальних підставах, і якщо Україна проводитиме націоналізацію, виходячи з країни походження, це буде грубим порушенням міжнародного права.

«Застосування санкцій може відбуватися в судовому порядку, якщо РФ завдавала збитків і не виконувала зобов'язань. У нас на РНБО обговорюються такі моменти, але це не є юридичною основою для запровадження санкцій», – констатував Володимир Сіденко.

Як відомо, найбільшими російськими банками, які представлені на ринку України, є «Сбербанк Росії» , «Промінвестбанк», «ВТБ» та інші.

Нагадаємо, днями раніше голова НБУ Валерія Гонтарева пообіцяла, що банки, які не розкриють акціонерів до кінця першого кварталу, підлягатимуть ліквідації.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: