Темпи зростання врожайності української пшениці за останні 20 років дали приріст в 44%, що вивело нашу країну в трійку світових лідерів – на друге місце після ЄС.
Про це з посиланням на дані Міністерства сільського господарства США повідомляє агентство ААА, передає «Слово і Діло».
Врожайність за останні два десятиліття наростили практично всі основні країни-експортери. Лідером по врожайності залишається ЄС. В кінці ХХ століття США були другими в рейтингу врожайності пшениці, але з 2010 року поступилися Україні та Канаді, перемістившись на четверте місце. Канада збільшила врожайність на 30% за двадцять років.
У Росії також другий рік поспіль зростає врожайність пшениці, але якість зерна 2016 гірше минулого сезону.
В Україні врожайність основних олійних культур (соняшник, соя та ріпак) виросла в період 1995-2016 рр в середньому на 128%. Врожайність пшениці, кукурудзи і ячменю зросла в середньому на 69%. А лідером зростання врожайності стала кукурудза (на 102%).
Як пояснили експерти, темпи рекордного зростання врожайності основних культур є продуктом відкриття України та нашого аграрного ринку західними технологіями і капіталу.
Ще 4-5 років тому була поширена думка, що імпортувати і сіяти зарубіжні сорти пшениці не вигідно і недоречно через кліматичні умови. Однак в 2015 і 2016 роках на півночі України активно висіваються німецькі та італійські сорти озимої пшениці, які в рази продуктивніші традиційних українських сортів «старої школи».
Як раніше повідомлялося, Міністерство сільського господарства США (USDA) в жовтні поточного року підвищило прогноз експорту зерна на 1,4 млн тонн – до 38,5 млн тонн.
Відзначимо, що агропромисловий комплекс України нарощує вагу в економіці країни – всього за 3 роки експорт зернових зріс з 32,2 млн тонн в 2014 до 39 млн тонн (прогноз) в 2016 році.
ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS
та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»