Плодоовочевий індекс у період з 15 до 21 жовтня зріс на 14,5% після подорожчання на 1,5% тижнем раніше, що призвело до зростання цін на продукти харчування на 49,1% за останні шість тижнів – із середини вересня.
Про це пише «АПК-Інфор, передає «Слово і Діло».
Основним драйвером зростання тут виявилися тепличні овочі, зростанню вартості яких сприяє осіння погода, зниження пропозиції й досить активний попит на продукцію з боку експортерів. Так, попереднього тижня ціни на них зросли відразу на 46,4%, перевищивши рівень минулого року.
Вартість борщового набору за тиждень підвищилася на 1,8%. Досить істотне зростання цін на моркву було частково компенсоване зниженням цін на капусту. Почався збір пізніх сортів капусти, що призвело до зростання її пропозиції на ринку й почало чинити тиск на ціни продукції.
У той же період різко подешевшав фруктовий кошик – майже на 11% за тиждень. Це було обумовлено зростанням пропозиції цитрусових на ринку за ступенем просування темпів збирання в країнах Північної півкулі.
Як повідомлялося на початку жовтня, ціна плодоовочевого кошика українців зросла на 23,6% за останні три тижні вересня 2016 року.
Нагадаємо, що в Україні 30-40% товарів, у тому числі й алкогольна продукція, є сфальсифікованими.
ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM
найважливіше від «Слово і діло»