Скасування держконтролю призвело до подорожчання соціальних продуктів – торгові мережі

Читать на русском
З 23 базових продуктів харчування 19 під час експерименту дорожчали швидше, ніж за решту періоду 2016 року.

Після експерименту зі скасуванням державного регулювання цін на продукти харчування соціальні продукти в Україні дорожчали сильніше, ніж очікувалося.

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив голова Асоціації постачальників роздрібних мереж Олексій Дорошенко, передає «Слово і Діло».

«З 23 основних продуктів харчування 19 під час експерименту дорожчали швидше, ніж за решту періоду 2016 року. При цьому низка продуктів зросла в ціні за останні три місяці більше, ніж за всі дев'ять попередніх. Деякі ж продукти за підсумками дев'яти місяців дешевшали, а в останньому кварталі – подорожчали», – інформує Дорошенко.

Згідно з підрахунками Асоціації, з 30 вересня до 29 грудня 2016 року курячі яйця зросли в ціні на 39,9% (на 5,97 грн). Найбільше вони дорожчали в Івано-Франківській (на 7,4 грн) та Волинській (на 7,38 грн) областях, а найменше – в Одеській області (на 4,12 грн).

Вершкове масло за три місяці стало дорожчим на 21,7% (на 23,91 грн). Особливо дорогим цей продукт став у Луганській (на 38,05 грн), Закарпатській (на 34,31 грн) і Чернігівській (на 32,67 грн) областях. Найменше зросли ціни в Київській області (на 19,06 грн).

Молоко жирністю 2,5% стало дорожчим на 18,4% (на 2,38 грн). Регіони з найбільшим зростанням – Сумська (3,60 грн) та Кіровоградська (3,47 грн.) області. Найдоступніше молоко – у Львівській (подорожчало на 1,51 грн) і Хмельницькій (на 1,4 грн) областях.

На сир жирності 9% ціни підскочили на 10,8% (на 7,9 грн). Регіон-лідер зростання – Луганська область (на 13,84 грн). Найменше сир дорожчав у Чернівецькій (на 3,19 грн) і Миколаївській (на 3,81 грн) областях.

Цукор за три місяці зріс у ціні на 8% (на 1,1 грн). У Закарпатській області продукт став дорожчим одразу на 1,65 грн/кг, а в Дніпропетровській – на 1,62 грн. Найменше зросли ціни в Миколаївській області (на 0,68 грн).

Гречана крупа подорожчала на 4,3% (на 1,17 грн). У Чернівецькій області ціни підскочили відразу на 3,32 грн, а у Львівській – гречка стала дешевшою на 0,36 грн/кг.

Сало за три місяці зросло в ціні на 6,3% (на 2,42 грн), а в Одеській області – на 8,94 грн/кг. Зате в Харківській області сало стало дешевшим на 3,06 грн/кг. Яловичина подешевшала на 32 коп./кг на Київщині, хоча загалом у країні ціни зросли на 4,2% (на 3,46 грн/кг), а у Волинській та Хмельницькій областях – на 10-11 грн/кг. Недорога свинина є на Тернопільщині, там ціни на неї знизилися на 3,23 грн/кг при загальному подорожчанні продукту майже на 1 грн/кг.

Ціни на картоплю за три місяці піднялися на 11,9% (на 0,56 грн), на буряк – на 8% (на 0,28 грн), на капусту – на 1,6% (0,06 грн).

Раніше в Мінекономрозвитку заявляли, що регулювання є «годівницею» для чиновників і не сприяє зниженню цін.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: