НБУ послабив обмеження для інвестицій українського бізнесу за кордон

Читать на русском

В українському Нацбанку послабили обмеження для юросіб на можливість інвестування за кордон.

Національний банк України надав можливість бізнесу інвестувати за кордон до 2 мільйонів доларів в еквіваленті на підставі однієї валютної ліцензії за один календарний рік, тоді як до теперішнього часу ліміт загальної суми таких операцій становив 50 тисяч доларів за один календарний місяць.

Згідно з повідомленням регулятора відповідна постанова №51 НБУ від 8 червня набуде чинності з 12 червня, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на прес-службу Нацбанку.

У ньому також диференційовані вимоги для отримання ліцензій в залежності від суми інвестиції за кордон, до $50 тис. будуть діяти спрощені вимоги до переліку документів для отримання ліцензії.

Як пояснює Нацбанк, крім заяви, досить буде надати кілька інших документів в залежності від виду інвестиції і типу інвестора (договір про здійснення інвестиції, документи про реєстрацію об'єкта інвестиції тощо).

У той же час для інвестицій в сумі більше $50 тис. вводиться розгорнутий перелік документів, який допоможе НБУ запобігти використанню валютних ліцензій для схемного відтоку капіталу. Зокрема, резидент повинен додатково підтвердити економічний сенс операції, наявність у нього прозорих джерел коштів для її проведення, надати розгорнуту інформацію про кінцевих бенефіціарів власників суб'єктів інвестиційної операції тощо.

«Такі кроки дозволять поліпшити умови ведення юридичними особами зовнішньоекономічної діяльності та в той же час не сприятимуть проведенню економічно необґрунтованих операцій по виведенню коштів за межі України», – зазначає Нацбанк.

Нагадаємо, НБУ з'ясував, скільки «кешу» зберігається поза банківською системою.

Раніше Нацбанк роз'яснив порядок застосування санкцій проти російських банків.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: