Стала відома доля законопроекту щодо відповідальності за заперечення Голодомору

Читать на русском
У парламенті зареєстровано законопроект щодо введення кримінальної відповідальності за заперечення Голодомору. Винним можуть присудити до 5 років  позбавлення волі.

У парламенті зареєстровано законопроект щодо введення кримінальної відповідальності за заперечення Голодомору.

Як пояснив «Слову і Ділу» один з ініціаторів законопроекту, народний депутат Андрій Іллєнко, автори будуть наполягати на тому, щоб він був розглянутий Верховною Радою вже наступного тижня.

Законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо кримінальної відповідальності за заперечення Голодомору)» (№7343) передбачає внесення відповідних змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України. Так, виготовлення і розповсюдження матеріалів з таким запереченням карається штрафом від трьох до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк до п’яти років. Ті самі дії, вчинені службовими особами або вчинені повторно, караються позбавленням волі на строк до п’яти років.

«Ми подали цей законопроект, бо вважаємо, що це давним-давно потрібно було зробити. Бо в багатьох цивілізованих країнах, які стикалися в своїй історії з таким жахливим явищем, як геноцид, схожі закони існують. Можемо згадати той же Ізраїль, багато країн Європи. По-перше, це захист пам’яті мільйонів загиблих від Голодомору. Бо заперечення геноциду – це глумління над їхньою пам’яттю, і це повинно каратися. По-друге, це запобіжник проти наступних подібних злочинів. Ми бачимо, що заперечення активно просувала і просуває Росія. І це є нічим іншим, як підготовкою до подібних злочинів у майбутньому», – сказав Іллєнко.

Голодомор: культурна травма, пам'ятна дата та політичний інструментЗа підрахунками, в результаті Голодомору 1932-1933 років загинули 3 мільйони 943 тисячі українців. Деякі країни досі не визнають трагедію геноцидом, інші – спекулюють на цій темі. Про трагічні події міркували разом з експертами.

При цьому народний депутат зазначив, що поява законопроекту не пов’язана з нещодавнім висловлюванням президента Порошенка про необхідність ухвалення такого закону, пояснивши, що цей законопроект був розроблений, фактично в минулому скликанні. Говорячи про перспективи ухвалення проекту, Іллєнко зазначив, що вже на Погоджувальній раді в найближчий понеділок, 4 грудня, автори документу будуть наполягати, щоб проект був внесений в сесійній зал вже 5 грудня.

«Тоді й перевіримо, наскільки ці слова, зокрема з уст президента були щирими. Побачимо по тому, як цей проект буде в парламенті розглядатися, та хто його підтримає», – зазначив політик.

Нагадаємо, президент Петро Порошенко заявив, що прийшов час для прийняття Верховною Радою закону про відповідальність за заперечення Голодомору і Голокосту.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: