У Міністерстві охорони здоров'я України від 13 грудня презентували «тарілку здорового харчування» для населення.
Про це інформує «Слово і Діло» з посиланням на УНН.
«Населення України страждає від ожиріння, серцево-судинних хвороб, цукрового діабету тощо. Часто причиною цього є неправильна культура харчування. МОЗ презентує «здорову тарілку», яка повинна поліпшити стан здоров'я українців. При цьому нова тарілка - це не нові продукти, вона адаптована до смаків і вподобань українців», - повідомила начальник управління громадського здоров'я МОЗ України Наталія Півень.
«Здорова тарілка» складається з наступних продуктів:
Овочі та бобові. МОЗ рекомендує 300 г овочів за 4-5 порцій і 75 г бобів на добу.
Фрукти і ягоди - 300 г за 2 порції в день.
Молочна та кисломолочна продукція. Низькою і помірної жирності, 2,5-3 порції на добу.
Корисні масла і жири. До 70 г на добу рослинного масла: оливкова, соняшникова, лляна, кукурудзяна.
Цільнозернові продукти, горіхи і насіння. 70 г вільних злаків для жінки і 90 г - для чоловіка, 2 ложки горіхів і насіння на добу.
Риба, м'ясо, яйця. 2-3 рибні страви на тиждень. Переважно м'ясо птиці 1-2 яйця на добу.
Також у МОЗ порекомендували обмежити споживання цукру і солі - не більше 5 г солі і 50 г цукру на добу. А також вживати достатню кількість води.
Примітно, що вартість такої тарілки в МОЗ не підрахували.
Як повідомлялося, 11 грудня набув чинності указ МОЗ, згідно з яким дітям зменшили кількість калорій, а дорослим збільшили кількість білків і зменшили кількість вуглеводів.
Раніше стало відомо про інвестиції в охорону здоров'я.
ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ
та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»