Шантаж кримчан та робота в «комісіях»: правова оцінка незаконних виборів у Криму

Читать на русском
Олександр Павліченкоексперт Харківської правозахисної групи

Якщо розглядати з правової точки зору, то сам процес окупації Криму незаконний. Це злочин, який триває. Дії, спрямовані на підтримання цього злочину, також є продовженням злочину й кваліфікується саме так.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт Харківської правозахисної групи Олександр Павліченко, оцінюючи вибори в РФ та залучення кримчан до роботи у виборчих комісіях.

«Щодо населення, яке перебуває на території Криму, то ситуація наступна. Коли йдеться про організаторів незаконного процесу, то вони скоюють злочин, але учасники не є злочинцями. Сам факт участі в цьому процесі не створює факту злочину, тому що відбулася примусова паспортизація громадян російськими документами», – зазначив Павліченко.

Так, кримчани, очевидно, працюють у так званих «виборчих комісіях», але це не означає, що за ці дії вони можуть бути покарані, додав експерт.

Вибори президента в Росії: яку позицію щодо Криму та Донбасу мають кандидати?Більшість кандидатів у президенти Росії вважають Крим російським, а «республіки» Донбасу – незалежними. Втім, є й винятки.

«Тут варто згадати, що в нас в принципі була низка грубих правопорушень виборчого права, йшлося про відверті маніпуляції, але на виході було лише кілька непоказових випадків покарання. Це свідчить про те, що в нас відсутня нормальна система реагування на порушення виборчого права», – звернув увагу фахівець.

На його думку, ця ситуація має політичний контекст, і вибірковість, якесь вибіркове покарання тут точно не буде правильним заходом.

Він уточнив, що причина в іншому – в окупаційному режимі, встановленому в Криму, який створює такі органи, комісії, до яких примусово залучають кримчан.

«Вчителі, медики, працівники соціальної сфери та інші працівники – залучають багатьох, але за допомогою шантажу та тиску. В разі відмови працювати, наприклад, у комісії особа може втратити робоче місце. Такі історії мають місце. Крім того, вони не є висуванцями. Це технічні працівники. Вони не є організаторами процесу», – резюмував Олександр Павліченко.

Детальніше про те, якими є позиції кандидатів на посаду президента РФ щодо Криму та Донбасу, читайте в нашому матеріалі за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: