Як Порошенко порушує Конституцію

Читать на русском

28 червня в Україні відзначають День Конституції. Здавалося б, головний документ країни описує настільки загальні речі, що порушити її, не будучи злісним злочинцем, неможливо. Однак навіть президент України (нагадаємо, гарант Конституції) дозволяє собі порушувати одну зі статей Основного закону країни. Йдеться про 94-ту статтю, яка зобов’язує главу держави підписувати законопроекти, ухвалені Верховною Радою.

У тексті статті 94 Конституції України вказано, що президент України протягом п'ятнадцяти днів після отримання законопроекту підписує його або повертає до Верховної Ради для повторного розгляду. «Слово і Діло» звернуло увагу, що деякі нормативні документи були підписані протягом декількох місяців, а деякі чекають підпису гаранта Конституції роками (якщо, звісно, це не педальовані президентом зміни, які він часто візує того ж дня).

7 законопроектів досі не підписані Петром Порошенком з порушенням терміну в 15 днів.

Найдовше лежить без підпису законопроект самого ж президента: щодо гарантування державою вкладів фізичних осіб (проект закону про внесення зміни до закону України «Про банки та банківську діяльність»). Документ чекає на підпис Порошенка вже півтора(!) року. Саме цей законопроект допоміг би президенту виконати власну обіцянку, яку він дав вкладникам ПриватБанк.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко гарантує збереження коштів клієнтів ПриватБанкуСказано 19 грудня 2016 р.Статус обіцянки: Не виконано

Верховна рада схвалила цей законопроект ще в грудні 2016 року. Протягом п'яти місяців Петро Порошенко не підписував законопроект, але в травні 2017 року пообіцяв не застосовувати вето й усе ж таки підписати його, наголошуючи на тому, що весь цей час в адміністрації прораховували можливі ризики в разі введення в дію закону про гарантування вкладів клієнтів ПриватБанку. Минув ще один рік, але ризики, очевидно, так і не прорахували.

З квітня 2018 року лежить під президентським сукном проект закону про Дисциплінарний статут Національної поліції України. Ще два закони були передані Верховною Радою на підпис президенту в травні: проект закону щодо сприяння залученню іноземних інвестицій та зміни до Податкового кодексу України щодо деяких питань оподаткування податком на додану вартість операцій із вивезення за межі митної території України олійних культур. Останній спричинив неабиякий резонанс серед аграріїв, які з грудня минулого року прагнуть скасування цієї законодавчої ініціативи й навіть блокували автошляхи.

Ще два законопроекти надійшли на Банкову в червні але вже «протерміновані» президентом: проект закону щодо соціального захисту постраждалих учасників Революції Гідності та деяких інших осіб, а також проект закону про ратифікацію Угоди між урядом України та урядом Французької Республіки щодо офіційної підтримки в створенні єдиної системи авіаційної безпеки та цивільного захисту в Україні.

26 законопроектів були підписані Петром Порошенком протягом одного-трьох місяців

Серед них – багатостраждальний проект закону, що запускає медичну реформу в її фінансовій частині («Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів»). Президенту знадобився місяць для того, щоб поставити свій підпис на цьому документі.

Не квапився Порошенко підписувати оновлення законодавства у сфері паркування транспортних засобів та щодо вдосконалення норм закону про ввезення на митну територію України й реєстрації транспортних засобів.

Понад місяць чекав свого часу проект закону про державний контроль щодо безпечності та якості харчових продуктів. На цей закон споживачі чекали декілька років. Також не поспішав Порошенко з підписанням закону щодо мораторію на експорт лісо- та пиломатеріалів у необробленому вигляді.

2 законопроекти чекали на підпис гаранта майже півроку

Понад чотири місяці Порошенко тягнув із підписанням проекту закону про позбавлення Віктора Януковича звання президента України. Але зрештою віза президента з’явилася на документі. Вже після того, як Порошенко поставив власний підпис під цим законом, він офіційно зареєстрував звернення до Конституційного суду з цього приводу. На переконання глави держави, Верховна Рада порушила свої повноваження, коли ухвалювала закон «Про позбавлення Януковича звання президента України».

Іще 2 законопроекти були підписані майже рік потому після ухвалення. З порушенням терміну в понад півроку президент України підписав свої пропозиції до закону «Про амністію в 2016 році» та проект закону щодо корпоративних договорів.

Цікаво, що деякі законопроекти Петро Порошенко підписує блискавично, впродовж 1-3 днів після ухвалення Верховною радою.

Зокрема, оперативно підписав Порошенко зміни до закону «Про державну охорону органів державної влади України та посадових осіб», які, зокрема заборонили народним депутатам проходити до будівлі парламенту зі зброєю. Аналогічна ситуація була з підписанням всіх законодавчих змін до закону «Про прокуратуру», а також зі змінами законодавства щодо діяльності Генеральної прокуратури України, коли потрібно було призначити генпрокурором Юрія Луценка.

Раніше ми писали, що Парубій надіслав закон про нацбезпеку на підпис Порошенку.

Також пропонуємо почитати, скільки обіцянок президента залишаються невиконаними за рік до виборів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: