Що обіцяли мажоритарники Одеської області у сфері соціального захисту

Читать на русском

«Слово і Діло» продовжує стежити за тим, як народні депутати, обрані в одномандатних виборчих округах (ОВО), виконують свої обіцянки. Сьогодні ми аналізували, що збиралися зробити мажоритарники Одеської області у сфері соціального захисту населення.

В Одеській області 11 мажоритарників, з них 8 дали 18 обіцянок у соціальній сфері.

Сергій Ківалов (ОВО №135, Одеса, Приморський район) провалив передвиборчу обіцянку домогтися соціальних гарантій для одеситів, які постраждали від військових дій. Нардеп систематично не підтримував законодавчі акти, спрямовані на надання соціальних гарантій потерпілим внаслідок військових дій в Україні, зокрема учасникам АТО. Також він не ініціював власних змін до законодавства.

При цьому нардеп впорався з обіцянкою продовжувати створення ефективної системи надання безоплатної правової допомоги та розвивати юридичні клініки. Згідно з листом помічників народного депутата, при Юридичній клініці Сергія Ківалова створений Антикризовий центр допомоги переселенцям, який вже допоміг більш ніж 500 громадянам. На сьогодні центр продовжує свою роботу й надає безкоштовну юридичну допомогу всім, хто її потребує.

Не виконав свій єдиний намір у сфері соцзахисту населення Антон Кіссе (ОВО №142, Арциз) – ініціювати законопроект про новий реальний прожитковий мінімумі для населення. У жовтні 2016 року нардеп заявив, що партія «Наш край» вимагає наступного року збільшити прожитковий мінімум до реальних показників – 3 тисячі 80 гривень. Однак до 29 червня 2018 року Кіссе не ініціював власного законопроекту про встановлення нового прожиткового мінімуму.

Провалив свою програмну обіцянку Василь Гуляєв (ОВО №140, Біляївка), який запевнив, що домагатиметься створення Соціального кодексу України, який мав би збалансувати систему соціальних виплат. Нардеп так і не ініціював законопроекту на цю тему.

Антон КіссеНародний депутат України
Кіссе пообіцяв ініціювати законопроект про новий реальний прожитковий мінімумСказано 18 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Поки що не виконана ще одна обіцянка Гуляєва про те, що якщо законопроект групи «Відродження» щодо посилення соціального захисту сімей із дітьми потрапить до порядку денного роботи Верховної Ради, він буде ухвалений. У квітні 2017 року парламент завершив доопрацювання законопроекту, ініційованого групою «Відродження», щодо посилення соцзахисту сімей із дітьми. Але до травня 2018 року Кабмін так і не ініціював відповідного проекту закону.

Леонід Клімов (ОВО №137, місто Подільськ) дав три обіцянки, що стосуються соціального захисту населення, й усі вони записані в його передвиборчій програмі. Обіцянку щодо держпідтримки пенсіонерів нардеп виконав.

«Моя депутатська діяльність буде спрямована на вирішення наступних завдань у виборчому окрузі: створення ефективної державної підтримки ветеранів, пенсіонерів та незахищених верств населення, вирішення проблем медичного обслуговування», – записано в прогамі Клімова.

Спочатку нардеп не дуже активно включився в процес законотворчості й із шести законопроектів, що стосуються пенсіонерів, два не підтримав і був відсутній під час голосування третього. Однак незабаром він виправився й у жовтні 2017 року підтримав законопроект про підвищення пенсій. Відповідно до закону, виплати перерахують 10 мільйонам пенсіонерів (останній такий перерахунок був у 2007 році). Не всі пенсіонери залишилися задоволені підвищенням пенсій, однак передбачається, що в подальшому будуть переглянуті виплати тим, у кого великий трудовий стаж, але маленька пенсія. Крім того, ухвалений закон скасував 15-відсоткове оподаткування пенсій працюючих пенсіонерів. Із 2021 року індексація пенсій має проводитися автоматично відповідно до збільшення середньої зарплати без рішень парламенту або уряду.

Щодо підтримки ветеранів, то нардеп голосував за проекти законів про підвищення рівня соціального захисту ветеранів війни, а також щодо підвищення прожиткового мінімуму і мінімальної заробітної плати, але не підтримав зміни до Податкового кодексу щодо оподаткування пенсій інвалідів війни. Також Клімов не підтримав проект постанови Верховної Ради про створення Міністерства України у справах ветеранів.

Також пробуксовує виконання передвиборчої обіцянки нардепа удосконалити систему підтримки сім'ї для захисту матері та дитини. У 2016 році Клімов підтримав законопроект щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей із дітьми. Ще один законопроект, що стосується державної допомоги дітям та сім'ям із дітьми, які потребують соціальної підтримки, опрацьовується в профільному комітеті парламенту.

Віталій Барвіненко (ОВО №141, Татарбунари) не особливо відзначився в тому, щоб виконати передвиборчу обіцянку, записану в його програмі, – домогтися підвищення статусу працівників системи медицини. В жовтні 2017 року Рада ухвалила в другому читанні та в цілому законопроект про медичну реформу на першій ланці, коли люди обирають собі сімейного лікаря, а гроші йдуть за пацієнтом. Передбачається, що зарплата лікарів зросте й становитиме від 18 тисяч 400 гривень. Барвіненко не голосував за цей законопроект.

Іван Фурсін (ОВО №138, смт Ширяєве) провалив передвиборчу обіцянку домагатися підвищення соціальних гарантій для військових, добровольців і членів їхніх сімей. За останні три з половиною роки Рада ухвалила майже десяток законопроектів, спрямованих на соцзахист військових і членів їхніх сімей. Однак Фурсін не підтримав ухвалення більшості з них.

Нардеп Геннадій Чекіта (ОВО №134, Одеса, Малиновський район) поки що нічого не зробив, щоб втілити в життя обіцянку з передвиборчої програми – домогтись ухвалення дієвої програми матеріального забезпечення лікування людей похилого віку.

Детальніше – на інфографіці.

Рейтинг відповідальності мажоритарників Одеської області можна подивитися за посиланням.

Також раніше ми писали, що обіцяють мажоритарники Полтавської області в галузі освіти.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: