Щоб зберегти здоров'я серця і поліпшити його роботу, необхідно зменшити в раціоні кількість жирної їжі та солі.
Такі поради в Facebook опублікувала в. о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун, пише «Слово і Діло».
Супрун стверджує, що переїдання, недостатнє вживання овочів і фруктів, а також постійне вживання жирної їжі та великої кількості солі можуть погіршити роботу серця і привести до серцевих хвороб.
Для того, щоб зберегти здоров'я серця, Уляна Супрун радить контролювати розмір порцій. Зайва вага, яка часто з'являється від постійного переїдання, спричиняє додаткове навантаження на організм, може привести до виникнення проблем із шлунково-кишковим трактом, викликати порушення сну, відчуття втоми і браку сил. Також вона додала, що і скільки їсти:
- приготоване м'ясо - 60-90 г;
- приготована риба - 140 г;
- молочні продукти: молоко - 200 г, йогурт - 150 г, твердий сир - 40 г;
- яйця - 2 середнього розміру;
- горіхи - жменю і бажано сирі та без додавання солі.
Щоб зберегти здоров'я серця, необхідно також додавати до раціону більше овочів та фруктів. При цьому на добу рекомендується вживати 5 порцій овочів і фруктів, із яких 80 г - свіжі, консервовані або заморожені фрукти та овочі або 30 г - сухофрукти. Супрун також радить віддавати перевагу свіжим і замороженим фруктам і овочам або консервованим із низьким вмістом солі, а також уникати вживання овочів із вершковими соусами, консервованих фруктів у сиропі або заморожених фруктів із додаванням цукру:
- один середній фрукт (яблуко, груша, апельсин або банан);
- два дрібних плода (ківі або слива);
- велика жменя винограду або ягід;
- 30 г сухофруктів;
- 150 мл фруктового соку;
- десертна тарілка салату з овочів;
- півсклянки приготованих зелених або оранжевих овочів (броколі, шпинат, морква, гарбуз);
- один середній помідор.
До того ж Супрун радить обирати цільнозернові продукти як основу раціону, адже це джерело клітковини та інших поживних речовин, які регулюють тиск і покращують роботу се- рдца і судин:
- 40 г зернових (6 столових ложок);
- 2 скибочки хліба;
- 75 г сирого рису або макаронів.
Для поліпшення роботи серця необхідно зменшити кількість вживання шкідливих жирів або повністю від них відмовитися. Це посприяє в зменшенні холестерину в крові і знизить ризики атеросклерозу, серцевого нападу, ішемічної хвороби серця та інсульту. На 2 тис. калорій на день радять вживати не більше 11-13 г насичених жирів. Щоб зменшити кількість жирів, необхідно:
- обрізати жир із м'яса або обирати пісне м'ясо із менш ніж 10% жиру;
- уникати смаження на олії;
- уникати вживання солодощів, що містять трансжири (на етикетці може бути написано «частково гібридний»);
- обирати натуральне масло, а не маргарин.
Уляна Супрун радить зменшити кількість солі. На добу рекомендується вживати 5 г солі, а це 1 чайна ложка. Люди, які вживають більше солі ризикують захворіти серцево-судинними захворюваннями, пов'язаними із високим артеріальним тиском або серцевою недостатністю. Можна також замінити звичайну сіль на йодовану:
- обирати продукти зі зниженим вмістом солі;
- читати етикетку (якщо сіль знаходиться на початку списку інгредієнтів, то це означає її надмірний вміст);
- морська сіль не краща за звичайну;
- замінити сіль на спеції.
Супрун дала ще декілька порад для контролю свого раціону:
- використовувати невеликий посуд, щоб зменшити ризики переїдання;
- їсти не відволікаючись на телевізор, читання або роботу;
- після основного прийому перед десертом необхідно робити перерву 15-20 хв.;
- відмовитися від алкоголю.
Раніше Супрун розповіла про причини смертей і хвороб після щеплень.
Також нагадаємо, Супрун розповіла про користь яблук для здоров'я.
Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.
ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM
найважливіше від «Слово і діло»