Борщ – одна з найпопулярніших страв української кухні, за індексом цієї страви в Україні заведено відстежувати динаміку зростання цін на продукти харчування. «Слово і Діло» проаналізувало, як змінювалася вартість п'ятилітрової каструлі борщу протягом п'яти років і скільки каструль можна приготувати на одну мінімальну зарплату.
Рецепт нашого борщу: 300 грамів свинини, 500 грамів картоплі, 500 грамів буряка, 200 грамів моркви, 300 грамів капусти, 200 грамів цибулі, 90 грамів томатної пасти, 30 грамів соняшникової олії, 200 грамів сметани.
Якщо виходити з цього рецепта, в 2014 році вартість п'яти літрів борщу становила 30,96 грн. За мінімальної зарплати 1 тис. 218 грн можна було зварити 39 таких каструль. У 2015 році мінімальна зарплата не змінилася, зате зросли ціни: борщ уже коштував 34,22 грн, це 35 каструль.
Станом на 2016 рік мінімалка становила 1 тис. 378 грн, але вартість борщу зросла до 46,85 грн. За місяць можна було приготувати лише 29 п'ятилітрових каструль, найнижчий показник за п'ять років. У 2017 році мінімальна зарплата зросла більш ніж удвічі – до 3,2 тис. грн, а вартість борщу, навпаки, трохи знизилася – до 45,29 грн, виходило 70 каструль за місяць.
Минулого року п'ятилітрова каструля борщу коштувала 59,36 грн, це 62 каструлі за місяць за мінімальної зарплати 3 тис. 723 грн.
Станом на січень цього року каструля борщу коштувала 74,01 грн, а в березні – 74,76 грн, це 56 і 55 каструль відповідно (за мінімалки 4 тис. 173 грн).
Нагадаємо, раніше «Слово і Діло» вивело індекс голубців і проаналізувало, як упродовж останніх чотирьох років дорожчала шестилітрова каструля цієї страви.
Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.
ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS
та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»