Заволодіння коштами вугледобувних держпідприємств: з'ясувалися деталі справи

Читать на русском
Двоє осіб створили стійке ієрархічне об'єднання, учасники якої заволодівали коштами державних вугледобувних підприємств.
Селидіввугілля

Двоє невідомих створили злочинну організацію, учасники якої заволоділи 51,17 млн грн трьох вугледобувних державних підприємств, а саме «Селидіввугілля», «Мирноградвугілля» та «Шахтоуправління Південнодонбаське №1».

Про це йдеться в ухвалі Вищого антикорупційного суду від 18 березня, повідомляє «Слово і Діло».

НАБУ і САП встановили, що в серпні 2016 року дві особи створили і з цього часу до лютого 2018 року керували злочинною організацією, учасники якої заволодівали коштами трьох ДП. Вказане заволодіння відбувалося шляхом організації та проведення публічних закупівель вказаними ДП з наперед визначеним переможцем – підконтрольним організації підприємством – за завищеними цінами.

Так, у серпні 2016 року ці двоє організаторів залучили до складу злочинної організації ще двох осіб, один із яких був директора ТОВ «Українська Біржа» Олександр Дирда. Вказаним особам доручалась підготовка тендерних пропозицій підконтрольних підприємств, пошук реальних постачальників на вугледобувні держпідприємства, контроль за роботою членів тендерних комітетів цих ДП.

Також у серпні 2016 року двоє організаторів залучили до своєї групи членів тендерних комітетів вказаних ДП, а саме: у ДП «Селидіввугілля» члена комітету та секретаря комітету; у ДП «Мирноградвугілля» голову комітету і секретаря комітету; у ДП «Шахтоуправління Південнодонбаське №1» голову комітету; двох членів комітету та секретаря комітету.

У зв'язку зі значним обсягом завдань, які виникали в процесі діяльності злочинної організації, один із організаторів запросив у помічники низку осіб, зокрема: бухгалтера ТОВ «Доненергоекспорт» та ще трьох осіб. З метою імітації конкурентності торгів виникла потреба у наявності інших підконтрольних господарських товариств (так звані компанії підтримки).

Так, у вересні 2016 року керівники злочинної організації залучили Олександра Заська, який за щомісячну грошову винагороду погодився стати фіктивним директором ТОВ «Тріалтрейд». У березні 2017 року керівники злочинної організації на тих саме умовах залучили Юрія Дьякова, який став учасником та директором ТОВ «Універсал Інвест-Строй».

З серпня 2016 року по серпень 2017 року керівники та члени злочинної організації розміщувались в бізнес-центр в Києві по вул. Богдана Хмельницького, 26, який тоді орендувала компанія вугільного бізнесмена Віталія Кропачова ТОВ «ВБ «Нерухомість». З вересня 2017 року за вказівкою керівників організації змінили офіс та здійснювали діяльність в офісі за іншою адресою, який орендували у ТОВ «Глобал Спорт Інвест».

Також детективи встановили, яким саме чином були організовані підконтрольні публічні закупівлі. За версією слідства, потреби вугледобувних ДП в товарах формувались керівниками підрозділів ДП у формі заявок та технічних описів, в яких зазначались їх перелік та кількість. Такі заявки члени тендерних комітетів, залучених до злочинної організації, надсилали Дирді та ще одній особі на електронну адресу [email protected] з приміткою «для погодження тендеру». В окремих випадках особливо важлива інформація надсилалась також на електронну пошту [email protected], якою користувався особисто організатор (позначена у властивостях як Main Office - головний офіс).

Вказані заявки піддавались процедурі, названій членами злочинної організації «розцінкою», яка полягала в переадресуванні заявок реальним постачальникам для визначення ринкової вартості продукції. Отримані таким чином комерційні пропозиції були базою для визначення так званої «вхідної» ціни. Після цього Дирда та ще одна особа визначали розмір націнки, яку включали до очікуваної вартості предмету закупівлі з метою заволодіння цією сумою в результаті поставки цієї продукції від імені ТОВ «Доненергоекспорт» або іншого підконтрольного підприємства за результатами спотворених торгів.

Отримані комерційні пропозиції, пропонований розмір націнки та сформованої в такий спосіб очікуваної вартості предмета закупівлі, умови оплати (попередня оплата або відстрочення платежу) невідомий надавав на погодження керівникам злочинної організації. Погоджені ними умови директор ТОВ «Українська Біржа» електронною поштою з приміткою «погоджено» направляв членам тендерних комітетів, які входили до складу злочинної організації, які готували та оголошували процедури закупівель.

За наявності у розпорядженні злочинної організації обладнання, яке можливо вигідно поставити на ДП, керівники та учасники другої ланки злочинної організації надавали членам тендерних комітетів вказівку оголошувати публічні закупівлі на придбання саме цього товару за визначеною ними очікуваною вартістю незалежно від наявності потреби.

При цьому, керівники злочинної організації наділили учасників другої та третьої ланки правом самостійно визначати такі кваліфікаційні критерії до учасників закупівель та технічні характеристики предмету закупівлі, які б обмежували участь у торгах непідконтрольних злочинній організації суб'єктів господарювання та були підставами для відхилення їх пропозицій.

Тендерні пропозиції ТОВ «Доненергоекспорт» та компаній його «підтримки» Дирда попередньо направляв електронною поштою на перевірку членам тендерних комітетів, які входили до складу злочинної організації, та лише після перевірки завантажував до системи Prozorro. В окремих випадках тендерні пропозиції завантажували інші члени організації.

Перед розглядом на засіданні тендерного комітету пропозицій учасників, члени тендерного комітету - учасники злочинної організації, доповідали співучасникам другої ланки про перевірку усіх поданих тендерних пропозицій, та узгоджено шукали підстави для відхилення пропозицій непідконтрольних злочинній організації суб'єктів господарювання та відхиляли такі.

За відсутності можливості відхилити пропозицію такого учасника службові особи ДП укладали з ними договори на поставку продукції, проте не здійснювали своєчасний розрахунок за поставлене, у випадку закупівлі на умовах передоплати – не подавали замовлень на поставку товарів. А для отримання потрібного за таких обставин товару мали місце випадки укладання допорогових договорів між ТОВ «Доненергоекспорт» та ДП за наявності чинних більш вигідних договорів, раніше укладених з учасниками конкурентних закупівель, не підконтрольними злочинній організації.

Частина наявного у підконтрольних компаній товару завчасно, ще до оголошення торгів, поставлялась на ДП та використовувалась. Надалі цей товар включався у план закупівель, та внаслідок спотвореного тендеру оформлялись документи щодо його придбання.

Для упередження участі у закупівлях непідконтрольних суб'єктів господарювання один із учасників організації, висловлюючи позицію її керівників, доводив до відома представників компаній наступне: ДП будуть платити тільки тим постачальникам, які «перебувають у системі і є правильними»; на ДП «інвестори заводять свої фірми» і всі закупівлі відбуваються за їхніми цінами; генеральні директори ДП є всього лише «керівниками дільниць», які не вирішують питань діяльності ДП; питання участі у закупівлях та поставок товарів всі потенційні постачальники «мають узгоджувати з Києвом».

Як наслідок, у торгах ДП брали участь переважно ТОВ «Доненергоекспорт» та у якості компаній підтримки інші контрольовані злочинною організацією товариства (ТОВ «Універсал Інвест-Строй» та ТОВ «Тріалтрейд»).

Після перемоги в такий спосіб одного з цих підприємств, товар на користь ДП відвантажувався реальними постачальниками, чиї комерційні пропозиції раніше були схвалені керівниками злочинної організації. Натомість документально оформлювалась купівля товару підконтрольним підприємством з подальшою поставкою ним на ДП. Фактично ресурси ТОВ «Доненергоекспорт» або інших підприємств, контрольованих злочинною організацією, для поставки товарів на ДП не залучались.

Детективи встановили, що вказана організація функціонувала впродовж серпня 2016 - лютого 2018 років і була припинена лише внаслідок виявлення правоохоронними органами. Таким чином, за версією слідства, ТОВ «Доненергоекспорт» заволоділо 51,17 млн грн трьох держпідприємства. До того ж, враховуючи допущені тендерними комітетами ДП порушення Закону України № 922 - вказаним державним підприємствам спричинено збитків у вигляді втрати активів на таку ж суму.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру в заволодінні 51,17 млн грн двом особам, одним з яких був Дирда. Суд взяв його під варту з альтернативою 3,15 млн грн застави. Пізніше в цій же справі НАБУ і САП повідомили про підозру ще шістьом особам.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: