Парламент не зміг призначити нового суддю КСУ

Читать на русском
Рада 6 листопада провалила голосування за призначення суддів на вакантні посади до Конституційного Суду України за квотою від ВР.

Верховна рада на засіданні 6 листопада провалила голосування за призначення суддів на вакантні посади до Конституційного Суду України за квотою від ВР.

У якості претендентів на посаду судді КСУ Рада розглядала чотирьох осіб: Юрія Павленка (подання фракції «Опозиційна платформа «За життя»), екснардепа Ольгу Боднар-Петровську, адвоката Миколу Сірого, головного консультанта науково-аналітичного відділу КСУ Наталю Денисенко.

Конституційний цугцванг: безпечне перезавантаження чи нова революціяРішення Конституційного суду неочікувано спричинило нову політичну кризу. Який шлях доцільно обрати та якими можуть бути варіанти виходу зі складної ситуації – дізнавався політолог Олександр Радчук.

В ході рейтингового голосування Юрій Павленко набрав найбільшу кількість голосів - 154.

Однак у фінальному голосуванні його підтримали тільки 100 народних депутатів при необхідних 226. Сам Павленко не голосував через конфлікт інтересів.

Таким чином, Рада не змогла призначити жодного суддю в КСУ.

Спікер ВР Дмитро Разумков доручив профільному комітету підготувати повторний конкурс з обрання претендентів на посаду судді КСУ.

Як відомо, КСУ складається з 18 суддів - по шість призначаються президентом України, Верховною радою та з'їздом суддів України. Зараз в КСУ працює 15 суддів. З трьох вакантних посад - дві призначаються за квотою Ради.

Нагадаємо, після скандального рішення КСУ щодо «недостовірного декларування» президент Володимир Зеленський запропонував звільнити весь склад Конституційного суду.

За відставку суддів КСУ також збирали підписи серед нардепів Ради.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: