Аналітики оцінили нові умови надання субвенцій місцевим бюджетам

Читать на русском
Нові умови надання субвенцій з держбюджету місцевим бюджетам, які раніше затвердив Кабмін, можуть посилити залежність розподілу субвенції від побажань нардепів.
Фото - «Слово і діло».

Нові умови надання субвенцій з держбюджету місцевим бюджетам, які раніше затвердив Кабмін, можуть посилити залежність розподілу субвенції від «побажань» нардепів.

Про це сказано у повідомленні Центру аналізу публічних фінансів та публічного врядування Київської Школи Економіки в Telegram.

Держбюджет-2021: які субвенції отримають регіониУ держбюджеті-2021 передбачено 99,6 млрд грн освітньої субвенції для регіонів і 38,4 млрд додаткових субвенцій.

Експерти виділили кілька пунктів:

  • рибирається норма про обов’язковість критерію розподілу 80% коштів з урахуванням чисельності населення, що проживає у відповідному регіоні;
  • відповідно до закону про держбюджет Мінфін повинен утворити комісію з розподілу цієі субвенціі. А тепер до неї мають увійти народні депутати – члени Комітету ВРУ з питань бюджету, при цьому - не менше 50% складу комісії. Раніше вимоги до включення депутатів до складу комісії не було.
  • пропозиції щодо об’єктів і заходів, що фінансуватимуться за рахунок субвенції, Комісії надаватимуть народні депутати та ОДА. І якщо раніше Комісія «надавала рекомендації», то зараз вона вже «приймає рішення» щодо включення переліку пропозицій до проекту акту (який ухвалюватиме Кабмін).

«Відтак, вплив нардепів і тут зростає», - зазначають в КШЕ.

Крім того з умов надання субвенції було виключено відповідність проектів і заходів пріоритетам регіональних стратегій та планів соціально-економічного розвитку регіонів та заходи на запобігання поширенню пандемії.

«Це видається дивним, з урахуванням минулорічних активних дискусій щодо регіональних стратегій та прийняття Державної стратегії регіонального розвитку на 2021-2027 роки. Це також спрощує можливості для лобізму, оскільки фактично виключається умова, за якою фінансування могло надаватись лише тим проектам, які є пріоритетними для регіонального розвитку», - коментують експерти.

Нагадаємо, видатки державного бюджету на 2021 рік закладені в обсязі 1,32 трлн грн. Частину з них становлять субвенції регіонам – на освіту, будівництво, грошові компенсації громадянам тощо.

«Слово і діло» пропонує подивитися, який обсяг освітніх і додаткових субвенцій цьогоріч отримають області.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: