У партії «Слуга народу» зміниться керівник: як виконують обіцянки Корнієнко та його можлива наступниця Шуляк

Читать на русском

Олена Шуляк може стати головою партії Слуга народу замість Олександра Корнієнка. Як обидва нардепи виконують обіцянки – у матеріалі.
Слово і діло

Олександр Корнієнко, якого у жовтні призначили віцеспікером Верховної ради, несподівано вирішив скласти повноваження голови партії «Слуга народу». Спочатку він хотів поєднувати партійну роботу та роботу заступником Руслана Стефанчука, але тепер вирішив (можливо, і не сам) зосередитись на одному напрямі – реформі парламенту. Поки що називають лише одного кандидата на посаду керівника партії – Олену Шуляк. «Слово і діло» порівняло, як Корнієнко та Шуляк виконують обіцянки.

Олександр Корнієнко має 146 обіцянок, він виконав 33 або 23%. Провалив нардеп 20 зобов'язань, 93 залишаються у процесі реалізації.

Олена Шуляк своєю чергою дала 117 обіцянок: виконала – 21 або 18%, провалила – 11, у процесі залишаються – 85.

Топ виконаних та провалених обіцянок Корнієнка

Олександр Корнієнко виконав низку обіцянок із передвиборчої програми партії: перезапустити Вищу раду правосуддя та Вищу кваліфікаційну комісію суддів, позбавити СБУ та Нацполіцію функцій обмеження бізнесу, запровадити обов'язкову конфіскацію майна корупціонерів, скасувати депутатську недоторканність та інші.

Тепер до особистих обіцянок Корнієнка. Депутат виконав обіцянку про те, що «Слуга народу» підтримає президентський законопроєкт про повернення відповідальності за недостовірне декларування, а також постанову про ситуацію в Білорусі в будь-якій редакції.

У жовтні 2019-го Корнієнко пообіцяв, що фракція звернеться до правоохоронних органів через заяву Софії Федини на адресу Володимира Зеленського. Нагадаємо, Федина та волонтер Маруся Звіробій під час трансляції в соцмережі обговорювали візит президента на Донбас і пролунала фраза, що «там ненароком може розірватися граната, обстріли бувають зовсім випадково».

Фракція справді зібрала підписи для звернення до правоохоронців, було порушено кримінальну справу.

Також Корнієнко виконав обіцянку про те, що з’їзд партії «Слуга народу» буде проведений до середини листопада 2019 року. Крім того, нардеп обіцяв, що партія відмовиться від державного фінансування на 2020 рік – це також було зроблено.

У травні цього року Корнієнко, як і обіцяв, проголосував за відставку Максима Степанова з посади міністра охорони здоров'я. Вже на посаді віцеспікера Корнієнко 4 листопада пообіцяв винести до зали на розгляд рішення про дисциплінарне покарання Галини Третьякової. Наступного дня Рада проголосувала за відсторонення Третьякової на п'ять пленарних засідань за її слова на адресу покійного Антона Полякова.

Корнієнко провалив програмну обіцянку повернути відповідальність чиновників за незаконне збагачення. Він не голосував за президентський законопроєкт щодо відповідальності за недостовірне декларування.

Також Корнієнко не був присутній на всіх пленарних засіданнях Верховної ради, хоча зобов'язаний був відповідно до меморандуму партії. Ще одна провалена програмна обіцянка – законодавчо врегулювати право володіння зброєю. На розгляд Ради виносили два законопроєкти про цивільну зброю, їх не змогли ухвалити навіть у першому читанні, а Корнієнко утримався під час голосування.

У липні 2021 року депутат обіцяв, що «Слуга народу» підтримає легалізацію медичного каннабісу. Але голосів монобільшості забракло, щоб ухвалити законопроєкт у першому читанні, тому обіцянку не виконано.

Перед минулими місцевими виборами Корнієнко обіцяв, що партія висуватиме мерів у всіх містах. У результаті кандидатів від «Слуги народу» було менше, зокрема ніхто не балотувався у Сватовому та Старобільську Луганської області.

Нардеп провалив обіцянку про те, що держбюджет на 2021 рік буде ухвалено відповідно до закону. У першому читанні кошторис проголосували 5 листопада, хоча згідно із законом мали це зробити до 20 жовтня. Друге читання теж відсунулося – 15 грудня, хоча мали прийняти до 1-го.

У середині лютого цього року Корнієнко обіцяв підбити публічні підсумки роботи партії «Слуга народу»: «Щодо висновків організаційних та місцевих виборів, і взагалі за попередніми двома з половиною роками активного життя партії вони (підсумки – ред.) найближчим часом будуть. Будуть зрозумілі, гучні. Всі побачать, це буде публічний процес. Зрозуміло, що партія зараз і партія, яка два роки тому була – це різні партії». Але обіцяні підсумки діяльності так і не були озвучені.

Крім того, Корнієнко не виконав обіцянку про те, що до осені 2021-го нікого з міністрів не звільнять: у липні у відставку відправили голову МВС Арсена Авакова.

У процесі виконання у Корнієнка обіцянка до кінця року ухвалити закон про столицю, а також зобов'язання ініціювати запровадження адміністративної відповідальності для нардепів у разі порушення регламенту.

Також віцеспікер Ради запевнив, що жодних безкоштовних тестів на коронавірус для нардепів не буде.

Крім того, Корнієнко впевнено пообіцяв, що фракція «Слуга народу» ніколи не розвалиться.

Топ виконаних та провалених обіцянок Шуляк

Олена Шуляк виконала, зокрема, такі програмні обіцянки: повернути відповідальність за незаконне збагачення, голосувати особисто та не використовувати картку колег, запровадити вибори за пропорційною системою з відкритими списками, запровадити незалежний контроль будівництва та ремонту доріг, скасувати депутатську недоторканність.

Особистих виконаних обіцянок у депутата зовсім небагато. Так, Шуляк виконала обіцянку проголосувати за правку до законопроєкту №2116, яке передбачає переведення слідчих у справах Майдану до Держбюро розслідувань.

Також Шуляк виконала обіцянки зареєструвати законопроєкт про інвесторів та законопроєкт, який регулює діяльність ДАБІ.

Восени минулого року депутат пообіцяла подавати правки до держбюджету на 2021 рік. Її пропозиції не врахували, але все ж таки обіцянку виконано.

Олена ШулякНародний депутат України
Шуляк заявила, що зареєструє законопроект стосовно захисту інвесторів у червні 2020 рокуСказано 1 червня 2020 р.Статус обіцянки: Не виконано

Нардеп не виконала програмну обіцянку перезавантажити Вищу кваліфікаційну комісію суддів – вона не голосувала за зміни до закону «Про судоустрій та статус суддів». Також Шуляк була відсутня на голосування за зміни до Податкового кодексу щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження добровільного декларування та провалила програмну обіцянку запровадити одноразову декларацію.

Шуляк провалила обіцянку про те, що законопроєкт про реновацію застарілих будівель буде подано у 2020 році. В 2019 році нардеп обіцяла внести зміни до законодавства, щоб врегулювати порядок передання інженерних мереж від забудовників на баланс міста. Але ані законопроєктів, ані інших законодавчих ініціатив не подала.

У процесі реалізації у Шуляк обіцянки ухвалити законопроєкти, які розширюватимуть права переселенців; ухвалити законопроєкт, який регулюватиме відповідальність забудовників перед інвесторами.

Крім того, нардеп обіцяла не голосувати за відставку директора НАБУ Артема Ситника і за законопроєкт «Про медіа» у чинній редакції.

Нагадаємо, Верховна рада призначила Олександра Корнієнка віцеспікером парламенту 19 жовтня. На інфографіці можна побачити, як за нього голосували фракції та групи.

Також ми писали, як виконують обіцянки нардепи, які увійдуть до міжфракційного об'єднання Дмитра Разумкова «Розумна політика».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: