Нацбанк озвучив причини погіршення очікувань від економіки України в 2021 році

Читать на русском
Серед іншого, карантин, який був введений на тлі світової пандемії коронавірусу, коштував Україні майже один відсоток зростання ВВП
Національний банк УкраїниFlickr/НБУ

Погіршення очікування розвитку економіки України відбулося через певний набір факторів - тут і карантин, і енергетична криза в Європі, і очікування можливого російського вторгнення.

Про це розповів заступник голови Національного банку України Сергій Ніколайчук на брифінгу 21 грудня.

«Зовнішнє середовище стало для української економіки більш загрозливим. Насамперед це пов'язано з ескалацією конфлікту з Російською Федерацією. З наслідків цієї ескалації ми бачимо істотне зростання цін на газ в Європі, що ставить певні загрози для української економіки» - сказав він.

30 років Незалежності: як змінювалися ВВП та показники держбюджетуЯк за часів незалежності України змінювалися реальний ВВП, а також доходи і витрати держбюджету – на інфографіці.

Ніколайчук зазначив, що вплив надає і занепокоєння щодо нового штаму коронавірусу. Воно б'є по відновленню світової економіки, що обов'язково позначиться на Україні. Так, карантин, який був введений на тлі світової пандемії коронавірусу, коштував Україні близько 0,8% зростання ВВП тільки у 2021 році. Через це реальний ВВП в третьому кварталі 2021 року виріс всього на 2,7%.

Серед інших неприємних моментів, які стримують зростання української економіки - обмежені виробничі потужності, низький рівень інвестицій приватних осіб, підвищення ціни на енергоносії, повільне відновлення сфери послуг і т. д. Втім, є і хороші новини - споживчий попит демонструє стале відновлення, інвестиційна активність пожвавлюється, країна зібрала рекордний урожай. Загалом, у 2021 році економіка повинна зрости на 3,1%, а у 2022 році - на 3,8%.

Нагадаємо, раніше в НБУ стверджували, що вплив геополітичної напруги на зростання ВВП є мінімальним. Нацбанк вже не перший рік перебуває в готовності до ескалації з боку країни-агресора Росії.

Також Національний банк України оцінив ймовірний дефіцит державного бюджету на 2022 рік в 4% від ВВП. При цьому в самому держбюджеті ймовірний дефіцит закладений на рівні 5,5% від ВВП.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: