Вугільна справа Порошенка-Медведчука: у ДБР озвучили подробиці про закупівлі

Читать на русском
У ДБР заявили, що закупівля вугілля з ОРДЛО з ініціативи Порошенка та Медведчука могла коштувати держбюджету 3 млрд грн.
ukrinform.ru

П'ятий президент Петро Порошенко разом із Віктором Медведчуком, Сергієм Кузярою та Володимиром Демчишиним за попередньою змовою у 2015 році закуповували вугілля за бюджетні гроші у підприємств «Л/ДНР».

Про це розповіла представник ДБР Тетяна Сап'ян у понеділок, 17 січня, на брифінгу у Києві.

Порошенку оголосили про підозру у «вугільній справі»: у яких ще провадженнях фігурує п'ятий президентПетру Порошенку оголосили про підозру у держзраді у справі про закупівлю вугілля. У яких ще провадженнях фігурує п'ятий президент.

За її словами, загалом протягом 2015 року за поставки вугілля із захоплених територій так званих «ЛНР» та «ДНР» Україна перерахувала щонайменше 205,391 млн. грн., крім коштів сплачених готівкою. Згідно з підписаними угодами, з бюджету мало бути сплачено понад 3 млрд. 168 млн. грн.

За версією слідства, ініційовані Порошенком дії у 2014 році стали основною причиною односторонньої відмови компанії Steel Mont trading ltd від поставок вугілля з ПАР.

Потім, за словами Сап'ян, Центренерго опинилося в штучно створених умовах, за яких мало можливість імпортувати вугілля лише з РФ. При цьому РФ заблокувала поставки вугілля, залишивши можливість поставок вугілля виключно з території ОРДЛО.

З листопада 2014 року і до січня 2015 року Віктор Медведчук розпочав роботу з організації поставок вугілля підприємствами, майно яких перебувало під контролем так званих «ЛНР» та «ДНР».

У свою чергу Віктор Медведчук та Петро Порошенко чинили адміністративний тиск на працівників Міненерго та вугільної промисловості, НБУ та Центренерго зі сплати коштів безпосередньо керівникам так званих «ЛНР» та «ДНР» та укладання прямих договорів купівлі-продажу вугілля з терористами.

Як підкреслила Сап'ян, внаслідок цих дій енергетична галузь України потрапила у залежність від РФ та підприємств ОРДЛО.

Деталі функціонування злочинної схеми постачання вугілля з ОРДЛО та сприяння терорганізаціям «Л/ДНР»Державне бюро розслідувань

Нагадаємо, 20 грудня 2021 року Петру Порошенку повідомили про підозру у державній зраді та сприянні діяльності терористичних організацій.

Колишнього президента підозрюють у тому, що він розірвав контракти на поставку вугілля з ПАР та організував поставки вугілля з ОРДЛО.

6 січня суд заарештував усе майно Порошенка.

Сьогодні, 17 січня, Порошенко повернувся із Польщі до України. Нардеп напередодні заявив, що не боїться можливого арешту.

«Слово і діло» веде докладну текстову трансляцію подій про прибуття Порошенка та засідання суду.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: