Закупівельні ціни на тендерах на курячі яйця стабілізувалися. Зростання роздрібної вартості суттєво уповільнюється: якщо тиждень тому ціна на яйця зросла на 9 процентних пунктів, то з 21 до 27 жовтня – на 4 п.п.
Про це повідомили у Міністерстві аграрної політики та продовольства.
У міністерстві повідомили, що 20 жовтня середня закупівельна ціна торговими мережами склала 59,6 грн. за десяток (+3 в.п. до ціни на 13 жовтня). 27 жовтня ціна становить 60,1 грн за десяток – це на один в.п. вище за ціну минулого тижня.
«Орієнтовно до кінця року посадять як мінімум +6,5 млн штук птиці, що на 35-40% більше у порівнянні з поголів'ям вересня. З моменту посадки до старту повноцінного знесення яєць відбувається 150 днів (5 місяців). Ми можемо очікувати на зниження ціни до економічно обґрунтованої. Ми вийшли на цінове плато, а коли збільшиться поголів'я курей-несучок, очікуємо зниження ціни», – сказав заступник міністра Тарас Висоцький.
На зростання вартості яєць вплинули сезонний попит, значне скорочення поголів'я курей та падіння виробництва, через воєнні дії підприємства значно скоротили або взагалі припинили свою діяльність.
Найбільший відсоток падіння виробництва було зафіксовано у квітні, у вересні темп падіння знизився.
З початку вересня динаміка цін на яйця зросла з 29,91 грн за десяток до 62,01 грн.
Нагадаємо, у вересні споживча інфляція в Україні у річному обчисленні прискорилася до 24,6%. У Нацбанку розповіли, які товари та послуги подорожчали найбільше.
ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS
та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»